Снимка: iStock

Пригответе се да влезете в бойна форма - тренировките за нокаут са на мода в момента. Терапията за кокалчетата на ръцете, която можете да получите от тренировка, вдъхновена от бокс или бойни изкуства, предлага ползи както за физическото, така и за психическото здраве.

Данните на Pinterest показват, че сред 482 милиона потребители на приложението, търсенията за тренировки по смесени бойни изкуства (MMA) са се увеличили с 200% през 2023 г. в сравнение с 2022 г., докато тези за карате кумите – известно още като тренировка срещу спаринг противник – са се увеличили със 190%, търсенето за тренировки по бокс пък са е увеличило с 60 процента, а за жиу жицу с 30 процента.
 
Фразата „кикбокс естетика“ също е нараснала с 265 процента. Междувременно хаштаг #boxing е подчертан като актуален спорт в TikTok със 143,1 милиарда гледания.
 
Фитнес центровете усещат ефекта и правят всичко възможно, за да отговорят на търсенето. Фитнес студията с групови тренировки, където има и зали за бойни изкуства се увеличават стремглаво навсякъде в западния свят.
 
Този тип тренировки са фокусирани върху вдъхновената от битка гъвкавост и работа с крака. Често те смесват удари от бокса с упражнения с гири и хватки в стил ММА.
 
Разбира се, това не е първият път, когато фитнес ентусиастите се хвърлят на бойния ринг. Помните ли Били Бланкс и култовото следене на неговите уроци по Тае Бо през 90-те? Е, точно като широките дънки, и тази мода се завръща. Изглежда, че много от онези, които за първи път започнаха да се занимават с кикбокс през 90-те и началото на 2000-те, са се върнали за втори кръг.
 
Уенди Коуп, сертифициран фитнес инструктор, казва, че вижда нарастващ интерес навсякъде, но най-вече жените на възраст между 30 и 50 години са привлечени от тези класове. „Те харесват интензивността, но им е наистина забавно“, казва тя.
 
Защо бойните спортове набират все повече популярност може да разберете на Tialoto.bg
 
Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase