Снимка: Istock

Според множество проучвания продължителността на една връзка може да бъде повлияна от фактори като генетиката и дори цената на годежния пръстен.

Като правило, когато влезем в сериозна връзка, се надяваме тя да продължи дълго. Но възможно ли е да се предвиди периодът, през който тя действително ще съществува? Изследователите се опитват да отговорят на този въпрос от години.

Склонността на партньора към изневяра е много очевиден фактор, който най-вероятно ще повлияе на продължителността на връзката. Но далеч не е единственият. Експертите са открили, че определени на пръв поглед безобидни неща също могат да предскажат, че връзката ви едва ли ще продължи.

Шеметна страст и силна привързаност в началото на една връзка

Резултатите от проучване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, показват, че партньорите, които са прекалено привързани един към друг от самото начало, е много вероятно впоследствие да се разделят или да се разведат. Кейтлин Палзиос, експерт по връзките, обяснява това по следния начин:

„Понякога, когато двойките изразяват чувствата си твърде интензивно, това може да е компенсация за други неща, които наистина липсват на връзката им.“

Всъщност няма нищо лошо в изобилието от прегръдки и целувки, ако това са искрени изблици на чувства. Важно е обаче да разберете, че с тяхна помощ не се опитвате да игнорирате съществуващите проблеми.

Психологът Клер Стот, която е анализатор на данни за приложението за запознанства Badoo, също посочва, че страстта във всяка връзка избледнява с времето. Това е естествен процес. „Повечето хора гледат на фазата на медения месец на връзката си и нейния край като на нормално, казва тя. — Обикновено това не е драматичен край, а естествен етап. Но ако връзката ви е била твърде интензивна в самото начало, чувствате, че меденият месец е свършил внезапно - отивате от едната крайност в другата. Връзките на такива двойки много рядко преминават тази граница".

Абсолютно безконфликтни отношения

„Връзките между партньори, които изобщо не се карат или които изглаждат различията твърде бързо, обикновено не траят дълго“, казва Кейтлин Палциос. Проучване, проведено от социолога Джоузеф Грени, установи, че двойките, които „оправят нещата ефективно“, са 10 пъти по-щастливи от тези, които избират да премълчат проблемите си. И за това си има обяснение. Да речем, с най-добри намерения - например, за да не предизвикате конфликт - се преструвате, че сте съгласни с партньора си, въпреки че вътрешно искате да кажете „не“ или предлагате да отложите разрешаването на проблема до по-подходящо момент. Какво наистина се случва? Ден след ден разстоянието между вас расте, което един ден ще се превърне в празна стена от неразбиране. В крайна сметка не можете да поддържате хармонични отношения там, където няма комуникация. И ефективните спорове (в които партньорите аргументират позициите си и се уверяват, че се чуват) също са част от комуникацията.

Скъп годежен пръстен

Проучване от 2014 г. на университета Емори установи, че хората, които са похарчили значителни суми пари за годежни пръстени, са по-склонни да се разведат в бъдеще. По-специално, мъжете, които са купили пръстени на цена между 2000 и 4000 долара, са били три пъти по-склонни да се разведат с партньорките си, отколкото тези, които са похарчили по-малко за тази покупка.

Тълкувайки тези неочаквани открития на изследователите, експертите смятат, че те може да са свързани с това как двойката ще преживее периоди на финансови затруднения в бъдеще. Тоест, първоначално партньорите харчат повече пари, отколкото могат да си позволят, за да направят сватбата си перфектна. Тогава подобни епизоди започват да се повтарят, само че вече са свързани с нещо друго - например с покупката на скъпи имоти или пътуване, което надхвърля семейния бюджет. И след такова „луксозно“ харчене неизбежно идва „черен“ период, финансова дупка, от която трябва да излезете. Не всяка двойка може да издържи на живота в този стил. Това обяснение обаче не взема предвид онези, които печелят достатъчно, за да си купят годежни пръстени за горните суми. Така че експертите все още не са разбрали напълно причините за невероятната статистика.

Вярвате, че вашият партньор е вашата „съдба“ (въз основа на идеална сексуална съвместимост)

„Ако имате страхотен сексуален живот и започвате да мислите, че сте намерили идеалния си партньор, това може да е знак, че няма да се наслаждавате на този невероятен секс твърде дълго“, казва сексологът Джес О'Райли. Разбира се, чудесно е да намерите някой, с когото имате много общи неща, включително добра сексуална съвместимост.

Въпреки това, според много проучвания, хората, които вярват, че подходящият за тях интимен партньор е тяхната „съдба“, са много по-склонни да разочароват присъстват в отношенията (включително техния сексуален компонент) в бъдеще. И все пак тук има една тънка линия. Обратната перспектива обикновено очаква тези, които вярват в „сексуалното израстване“, тоест те осъзнават, че интимният живот - както и отношенията като цяло - изискват постоянна работа върху себе си. Така че придаването на голямо значение на случващото се в спалнята не е лошо нещо. Но е важно да можете да подходите правилно към това.

Вижте останалите неочаквани признаци, които водят до раздяла тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase