Снимка: iStock

Есента и зимата могат да бъдат доста труден период за хората, склонни към депресия. Стъмва се рано, което води до много по-малко време на слънчева светлина, която подобрява настроението, плюс по-ниските температури, могат да ви накарат просто да си останете в леглото цял ден.

В допълнение, това е време от годината, изпълнено с празнични храни, натоварени със захар и мазнини, за които е най-малко вероятно да са от полза за психичното ни здраве.

Връзката между нездравословната диета и депресията е порочен кръг. Ако имате лош режим на хранене, тогава ще се почувствате по-депресирани. А когато се чувствате по-депресирани, вероятно ще ядете повече вредни храни, за да се опитате да подобрите настроението си.

Как храната влияе на настроението

Добрата новина – диетата е модифицируем рисков фактор за депресия. С други думи, лесното снабдяване с пълноценни храни като плодове и зеленчуци, риба, ядки, бобови растения и други подобни може да подобри симптомите на разстройство на настроението при някои хора.

Колко важна е връзката между диетата и депресията? Според проучване от 2021 година, много. То установява, че хората, чиито диети са богати на газирани напитки, изкуствени сокове и други храни с лошо качество, са с 39% по-склонни да изпитват депресивни епизоди, отколкото хората, чиито диети са пълни с богати на хранителни вещества храни.

Проблемът е, че когато хората се чувстват стресирани и депресирани, те са склонни да жадуват за утешителни храни, които са с по-високо съдържание на захар, сол и мазнини. За съжаление, мигновеното облекчение, което изпитвате от тези храни, особено тези, пълни със захар, преминава бързо, което след това може да доведе до срив в настроението.

Да не говорим, че пренасищането с така наречената нездравословна храна може да затрудни снабдяването с достатъчно от основните хранителни вещества, от които мозъкът се нуждае, за да функционира най-добре, включително витамини от група В, фолиева киселина и магнезий. Тези витамини и минерали са обратно пропорционални на депресивните разстройства. Храни с високо съдържание на различни хранителни вещества могат да ви накарат да се почувствате много по-добре.

Здравословната диета може също да насърчи производството на невротрансмитери в мозъка – химически „пратеници“, които помагат за регулиране на настроението и емоциите. Един невротрансмитер, за който е доказано, че се влияе от диетата, е серотонинът, който повишава спокойствието и може да помогне за регулиране на настроението.

Разберете кои са най-добрите храни за вашето настроение през този сезон от Тiаloto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase