Снимка: Istock
fallback

Всички обичаме пъзели, но малко хора знаят колко стара игра е това. Дали се е появила с шаха, или в съвремието? Макар да не са най-древните игри на света, пъзелите са достатъчно стари, а историята им е наистина интересна. Прочетете я тук.

Първият пъзел

Първият пъзел в света се появява през далечната 1762 година и е дело на Джон Спилсбъри – гравьор на карти. Той няма идеята да създава игра – просто изрисува една от своите най-важни карти върху дъска и после я нарязва на парчета. Задачата му е да помогне в обучението по география на местните деца, като го направи малко по-интересно и ги провокира да наредят парчетата в цялостна карта. Както сами се досещате, пъзелите играят подобна образователна роля и до днес, но отдавна са много повече от това.

Развитието на пъзелите

Стотина години по-късно всички пъзели все още се произвеждат от дърво, но вече са предназначени не само за деца, но и за възрастни. В края на 19 век отбелязват бърз растеж и стават все по-красиви и сложни. Причините за това са няколко:

- Развитието на литографските техники за печат позволява да се създават много по-сложни изображения върху хартия, която бива залепвана върху дъската. Така картините стават по-детайлни и богати.
- Появява се шперплатът – залепени един върху друг тънки слоеве дърво. Той се реже много по-лесно в сложни форми и е по-евтин.
-    Изобретен е прободният трион. Макар все още механично задвижван, той позволява сложните форми да се изрязват с по-голяма лекота и бързина.

Триковете на майсторите

И сами се досещате, че това е началото на прецизните съвременни пъзели с малки части и детайлни картини, които стават все по-трудни за подреждане. Нещо повече, майсторите в изкуството на пъзелите започват да измислят все по-сложни задачи пред любителите на тази игра. Започват да правят парчета с прави страни, които се поставят в средата на пъзела, да въвеждат причудливи тематични форми и др.

Една от най-сложните техники включва изрязване на всеки отделен детайл в изображението. Това означава, че един и същи цвят не се среща в две съседни парчета и така подреждането на цялата картина става много по-трудно и бавно.

Бумът на пъзелите

Въпреки всичко, голямата популярност на пъзелите идва едва след Голямата депресия през 30-те години на 19 век. Евтини и ангажиращи вниманието, те се оказват чудесна възможност за малко умствено бягство от тежкото ежедневие. Но до края на този период те все още продължават да са дървени. По това време някои големи компании започват да създават тематични пъзели с цел да рекламират – предимно влакове и круизни лайнери.

Картонените пъзели

Картонените пъзели се появяват около началото на Втората световна война, когато шперплатът е в недостиг. Логично е, че първият използван картон е с много лошо качество, но може да поддържа ниски цените на играта. Оттук нататък картонът става най-популярният материал за малките части, но напредъкът в технологиите позволява малко по малко да се стигне до днешните неповторими форми на елементите, изключително детайлни картини и прецизно лазерно изрязване на частите. Това, което остава през всички столетия, е тренировката на мозъка, насладата от играта, възможността за споделяне на преживяването и любовта към решаването на загадки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback