Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Най-старата обувка в Европа е открита в пещера с прилепи в Андалусия, Испания, съобщи Би Би Си. Чук и остатъци от сандали са сред откритите артефакти.

Според учените това са най-старите обувки в Европа. Сандалите, изплетени от треви, вероятно са на около 6000 години.

Ниската влажност и хладните ветрове са спомогнали артефактите в пещерата, сред които има кошници и сечива, да бъдат необичайно добре запазени.

Предметите са най-старите и добре запазени подобни находки от растителен материал в Южна Европа, каза Мария Хереро Отал, съавтор на изследването. Технологията на изработка хвърля нова светлина върху уменията на човека в праисторическия период.

Нова техника на изследване показва, че колекцията от 76 предмета, открита в пещерата, е с 2 хиляди години по-стара от смятаното до момента. Някои от предметите са на 9 хиляди години.

За изработката на сандалите са използвани различни видове трева, кожа и вар. Те датират от неолита, което ги прави по-стари от 5500-годишните кожени обувки, открити в пещера в Армения през 2008 г.

Според учените експлоатацията на пещерата е започнала през 1831 г. за добив на прилепова тор. По-късно е била използвана от миньори, които са открили галерия с мумифицирани тела, кошници, дървени сечива, зъб от диво прасе и златна диадема.
(БТА, Розалия Благоева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Испанеца

преди 7 месеца

Ние когато сме карали коне с каруци,испанците са ходили с *** от трева и вар

18

майнатаун

преди 7 месеца

А пък ние в Пловдив като разкопаваме не откриваме телефонни кабели, защото от неолита сме с безжични телефони

17

Анонимен

преди 7 месеца

Наште рефинират злато във Варна , испанците плетат сандали ...

fallback