Снимка: Istock
fallback

Ако сте почитатели на градинарството и предпочитате да отглеждате сами зеленчуците, които консумирате, вероятно доматите са част от градината ви. Тези прекрасни плодове, които приемаме като зеленчуци, имат чудесен вкус и множество качества, които правят ястията богати и вкусни, а здравето ни по-крепко.

Доматите могат да се отглеждат в градината или в големи кашпи на балкона. Ако гледате домати, вероятно ще искате да узнаете как да ускорите растежа и зреенето им, и да приберете по-бързо реколтата си. Ето няколко полезни хитрини.

Затоплете почвата преди засаждане

Една от най-честите грешки, която много неопитни градинари допускат, е да засаждат доматения разсад в студена почва. За да накарате доматените растения да растат по-бързо и да дадат добър плод, е важно да ги засадите в загрята почва. Можете да направите това, като премахнете всякакъв мулч от повърхността ѝ. Затоплете я с директна слънчева светлина или покрийте с тъмно найлоново покривало. Така ще концентрирате топлината върху почвата и ще я подготвите за засаждането.

Направете растенията устойчиви

Преди да засадите доматите, накарайте ги да свикнат с външните атмосферни условия. След като преминат най-големите студове, ветрове и минусови температури през зимата, започнете да изнасяте на открито разсада за кратко. Оставяйте го на слънчево и защитено от течение място за по няколко минути, като постепенно увеличавате престоя на открито. Така растенията стават много по-устойчиви и силни, дават повече плод и са здрави.

Добавете калций

Калцият е важен минерал, който насърчава растежа на растенията и стимулира даването на плод. Яйчените черупки са препълнени с калций. Натрошете черупки от яйца и ги разпръснете върху почвата, преди да засадите доматите. Можете да добавяте черупки и след засаждането за допълнително обогатяване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 година

Aз очаквах да чета агромисли с калиев сулфат, а то систърсайънс.

10

До 2

преди 1 година

Амониевата селитра е главно азот, който се слага в началото след разсаждане на доматите. Помага за вкореняване и листната маса но до там. Също предозирането с азот има точно обратния ефект.

9

Анонимен

преди 1 година

Черупките са градска легенда. Спрете да пишете глупости.

fallback