Снимка: Istock
fallback

Бананите са вкусен, сладък и много полезен плод. За съжаление те не виреят в Европа, което налага внасянето им от страни с тропически климат. И поради тази причина много често те се продават не съвсем узрели. Ако сте си купили неузрели банани, вероятно няма да имате особено търпение да чакате да доузреят дни наред.

Има няколко начина, по които да ускорите процеса на зреене на бананите, така че да им се насладите възможно най-скоро.

Как да накарате бананите да узреят по-бързо?

За ден-два

Ако разполагате с няколко дни, можете да сложите бананите в хартиена торбичка за пазаруване и да я увиете добре. Така ще задържите естествено отделящия се от бананите по време на зреене етилен. Този газ се отделя по време на процеса на узряване, а когато го задържите в торбичката, той ще ускори узряването и ще направи бананите сладки и годни за консумация само за ден-два. На колкото повече етилен са изложени бананите, толкова по-бързо зреят.

За една нощ

Вярвате или не, можете да накарате бананите да узреят и само за една нощ. Това става, ако в хартиената торбичка прибавите един-два резена ябълка, авокадо или круша. Естествените захари в тези плодове, както и допълнително отделящият се от тях етилен ще ускори още повече процеса и бананите ще узреят само за една нощ.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Перниканец

преди 2 години

Те презряват и се скапват на 3-тия ден. Понякога узряват от магазина до трапезата. Тея начини са безмислени. Виж, ако има начин да ги запазим зелени, пиши.

21

Асан

преди 2 години

Пари ми дай за банани акъл не ми давай :)))

20

Анонимен

преди 2 години

Бананите се берат съвсем зелени, карат се в този вид до склада, и преди да се докарат в магазина се обработват със силни химикали, които за часове ги правят да изглеждат узрели, а след два дена са презрели и тъмнокафяви. Вижте в Лидл, най-много личи там - винаги бананите са мокри, но не защото са ги мили. Като купите връзка от лидл, ако я измиете, ще премахнете част от химикалите и ще издържи дни повече, преди да презрее и изгние. Но по-добре да не се ядат изобщо, вероятно е доста вредно.

fallback