Откакто съществуват криптовалутите, либертарианците мечтаят да ги използват за създаване на общности, морски селища и градове, освободени от любопитните очи на държавата и нейните събирачи на данъци.

Виждали сме крипто-вдъхновени опити да претендират за оспорвани земи като данъчни убежища, да използват НЛО и фойерверки, за да кръщават нов биткойн град без данъци, да изграждат градове с DAO и да създават общности в американските колонии, за да се избегнат данъци. Но сега има вълна от опити за закупуване на цели острови и изграждане на следващия крипто "рай".

Първият, който трябва да разгледаме, е "Cryptoland" - основан от Макс Оливър и Хелена Лопес, които според съобщенията имат драматична история с испанската YouTube общонст.

Cryptoland се появи в съзнанието на обществеността, когато през декември в YouTube беше публикувана 18-минутна анимирана презентация за продажби. Тя включва три раздела, изпълнени с бомбастична реторика за това, което предстои, своеобразен манифест, паметник на Bitconnect – може би най-скандалната измама в историята на биткойн – и обещава да "накара крипто да обогати хармоничното съвместно съществуване със световната енергия на околностите му."

Откакто стана популярен, Cryptoland премахна своята неофициална заявка за продажби, но все още е достъпна по-кратка публична версия.

Първият раздел е едноминутно въведение в Cryptoland като "рай, направен от крипто ентусиасти за крипто ентусиасти" и неговите три предложени основни области: Cryptoland Bay, House of DAO и Blockchain Hills. Cryptoland Bay най-добре може да бъде описан като огромен тематичен парк за всеки мийм, който някога е съществувал, свързан с крипто – видеото обещава, че ще включва плаж, курорт, "работен център" и др. DAO обещава да бъде стартиращо селище, което ще инкубира бъдещето на блокчейн технологията, а Blockchain Hills ще бъде "бижуто в короната" като изключителен жилищен район, до който можете да получите достъп само, ако закупите парцел от един акър, достъпен като NFT.

Видеото продължава с 10-минутна анимация, която най-добре се описва като сън, разказан от говорещ биткойн екскурзовод, мизерно количество крипто шеги на всяка стъпка от пътя, странен танцов номер и много други. Това е пълно задушаване от блокчейн миймове - тоалетните на острова се наричат ​​SHITCOIN, а тоалетната хартия е направена от доларови банкноти и е обозначена с WIPE PAPERRR.

Трудно е също така да се предвиди за колко важно създателите на Cryptoland възприемат това широко подигравано видео за тяхната мисия.

"Бързо разбрахме, че е практически невъзможно да предадем всичко това с PDF или нещо подобно, защото е толкова абстрактно", казва Оливър във видеото. "Трябва да го видите, вместо да го прочетете. Така че след много "мозъчна атака" стигнахме до идеята да създадем 3D анимационно видео. Филмът трябваше да бъде страхотен, но и много точен в същото време, защото трябва да сме сигурни, че можем да ви предоставим това, което виждате."

От своя страна The Next Web и редакторът на Wikipedia Моли Уайт споделиха какви са проблемите, които си личат дори отвъд дивото маркетингово видео на Cryptoland. Островът, на който ще се намира Cryptoland е във Фиджи и носи името Nananu-i-cake. Той обаче все още се продава на поне два уебсайта, въпреки че уебсайтът на проекта твърди, че е осигурил "споразумение за покупка на остров". След това идва малкия размер на острова в сравнение с грандиозните планове - той е само 600 акра или по-малко от една квадратна миля. Накрая съмнения пробуждат и някои публикации в социалните мрежи - когато един потребител на Twitter попита Cryptoland каква ще бъде възрастта за съгласие, акаунтът на Cryptoland в Twitter отговори: "Психическата зрялост трябва да е повече от достатъчна! ;)"

Едно нещо, което е сигурно обаче, е, че Cryptoland продава NFT. Те включват говорещия талисман на биткойн във видеоклипа и попадат в два типа NFTS. King Cryptolander NFT, които струват 319 ETH (малко над $1 милион), от които ще бъдат продадени само 60. Останалите 9940 ще бъдат стандартни Cryptolander NFT, които струват средно около 0,11 ETH (около $350). Ако планирате да вложите пари в King Cryptolander NFT, може да искате да забавите темпото, тъй като трябва да потвърдите, че не сте гражданин на САЩ, когато ги купувате.

"Бяхме жертви на това, което изглежда планирана атака за тормоз, очерняне и изкривяване на нашата работа", каза Cryptoland в изявление в отговор на вълните от критики, след като презентацията стана популярна в интернет пространството. "Осъждаме цялата фалшива информация и фалшиви обвинения, разпространявани за Cryptoland, и каним тези, които наистина се интересуват, да направят свое собствено проучване и учтиво да ни попитат, ако искат да знаят нещо за този невероятен проект."

Cryptoland не отговори на искането на VICE за коментар.

Cryptoland не е сам. Остров Сатоши е друга криптоутопия, върху която се предполага, че се работи, включваща остров от 32 милиона квадратни фута (приблизително 1,1 квадратни мили) във Вануату - архипелаг от острови между Австралия и Фиджи. Той е малко по-голям от Cryptoland, но има значително по-малко информация за него.

Неговият уебсайт посочва, че островът е собственост на Satoshi Island Limited, но няма информация за това кой управлява компанията или как, освен раздел за екип, изброяващ някои участващи лица. Той също така твърди, че има "зелена светлина от Министерството на финансите на Вануату и всички одобрения". От VICE се обръщат към различни офиси във Вануату, за да потвърдят това, но не получават отговор. Satoshi Island казва пред медията, че притежават острова от няколко години, но когато са попитани за  собствеността на компанията, те отговарят: "Някои от публичния екип и съветниците имат правен контрол над компанията" и препратка към секцията Екип.

Ръководителят на "основния процес на планиране и развитие" е Джеймс Ло Cybertecture, хонконгска архитектурна фирма, вдъхновена от вярата, че "нашата работа може да облекчи страданието за всички сегменти на обществото". Докато основателите и основните поддръжници са затъмнени, Ло е сочен като едно от публичните лица в съобщения за пресата и на сайта, който обещава да проектира острова според неговата визия.

"Модулното развитие е бъдещето на градското строителство, вместо десетилетия, те ще бъдат завършени в рамките на няколко кратки години", гласи един цитат от Ло на видно място в уебсайт. Какво означава това? Дизайните на Well Law включват модулни единици, които могат да бъдат " комбинирани и поставени на стотици позиции за създаване на уникални домове, апартаменти, удобства и офиси." Представете си прозрачни контейнери за транспортиране с по-меки ръбове.

За да помогне за финансирането за всичко това, ще има два вида NFT, които, подобно на Cryptoland, все още не са налични: Citizenship и Land NFT. Първите думи на секцията за гражданство са предупреждение за отказ от отговорност "NFT за гражданство на остров Сатоши нямат връзка с гражданството на Вануату". 21 000 Citizenship NFT ще бъдат изсечени с първото издание, предоставено чрез airdrop, на ранни инвеститори, се казва в проекта, а Citizenship NFT автоматично в белия списък на собственика за ранен достъп до бъдещи монети за NFT и airdrops, като Land NFT. Те също така ще бъдат първите разрешени на острова и ще получат достъп до "разширени функции за сигурност на NFT", които установяват бенефициенти, ако достъпът до портфейла бъде загубен, и попечителите, предназначени да спрат неоторизирани транзакции, като включат адреси на портфейла като съподписващи лица. NFT за гражданство също ще предоставят право на глас: В странна смесица от атинска демокрация и всеобщо избирателно право, всеки портфейл може да има само едно гражданство NFT, което дава един глас. „Едно NFT. Един глас“, гордо заявява сайтът.

Това ни отвежда до Land NFT, които са различни от NFT за гражданство. Satoshi Island казва пред VICE, че ще раздели всеки от своите 2100 участъка земя на 10 отделни NFT, за общо 21 000 NFT, разделени в 7 колекции. Първата колекция - колекцията South Wing Land - ще включва 5620 отделни NFT и се очаква да стартира някъде през януари или февруари. Неотдавнашно прессъобщение намеква за процес, чрез който те могат да конвертират в токен за незаменими имоти (NFPT), в който момент притежателят ще се нуждае от помощта на острова, за да преобразува този NFPT в традиционен акт, регистриран в поземления регистър на Вануату.

Важно е да се отбележи, че и за двата острова почти нищо от това все още не съществува. Не е ясно дали някое от тях някога ще съществува, тъй като предлаганите подробности са не само относително оскъдни и мъгляви, но не е ясно дали е възможно, дори ако десетки милиони не бъдат събрани чрез NFT и други средства. И като се има предвид, че Cryptoland и остров Сатоши са само два примера за нарастваща тенденция, започва да изглежда, че поръчаните криптоутопии са още един балон в балон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase