Снимка: Pixabay
fallback

Учени са открили, че медоносните пчели използват социално дистанциране, за да защитят кошера си, когато колонията е застрашена от паразити или болести. Проучването демонстрира как пчелите реагират на заразяване от вреден акар, като променят взаимодействията си, - точно както правят хората по време на пандемията COVID-19.

Установено е, че пчелите увеличават разстоянието между младите пчели в най-вътрешната част на колонията и по-старите пчели, които заемат най-външното отделение. „Пчелите са социални животни, тъй като се възползват от разделянето на отговорностите и взаимодействията. Така пчелите изглежда са еволюирали, за да могат да предпазят по-младите семейства“, каза съавторът на изследването д-р Алесандро Чини, цитиран от БГНЕС.

Основният автор на изследването - д-р Мишелина Пушеду от Университета в Сасари обяснява, че наблюдаваното увеличение на социалното дистанциране между двете групи пчели в рамките на една и съща колония, заплашена от паразити или болест, представлява нов и в известен смисъл изненадващ аспект на това как пчелите са еволюирали, за да се борят патогени и паразити.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

До Пчелар

преди 2 години

Сигурен съм, че разбирате много повече за отглеждането на пчелите, отколкото учените, занимаващи се с ковид. Както не е редно те да дават компетентно мнение за пчелите, така недейте да давате Вашето за нещо, което не разбирате. Крайно време е всеки да осъзнае докъде му стига компетенцията и да слуша хората посветили живота си на това. За хората, които не разбират нито от пчели, нито от вирусология, спрете се да се правите на разбирачи, защото не сте.

47

Demonaz

преди 2 години

Умни същества. Природата винаги е по-добра от човека,а особено от еврозападналагай европа,където има сумати полове,прави краставици и ще духат перките за ток.

46

до 42 от славянин

преди 2 години

Ти виждал ли си пчели в кошер как ''дистанцирано'' живеят една от друга!? И как всички са с маски и със зелени сертификати за ваксинация!

fallback