fallback

Делото срещу 84-годишен германец и неговата колекция от оръжия от Втората световна война приключи. Мъжът, чието име не се споменава заради закона за поверителност, беше осъден на 14 месеца затвор условно и ще плати глоба от 250 000 евро.

Властите нахлуха в дома на мъжа през 2015 година, като откри там танк Pantera, зенитно оръдие, торпедо и нацистки сувенири от Втората световна война. На военните им бяха нужни повече от 9 часа, за да извадят танка от мазето, а срещу пенсионера беше заведено дело за нарушаване на германския Закон за контрол на военните оръжия, съобщава BBC, цитирано от Automedia.bg.

Защитата на мъжа посочи, че това са музейни експонати, а не оръжия. През цялото време танкът е използван само веднъж и то за да изчисти снега в имота на съседите. Конфискуваните оръжия са били предадени на експерти в Берлин, които е трябвало да преценят дали сред тях няма и произведения на нацисткото изкуство, които са забранени в Германия.

Заедно с глобата и условната присъда мъжът е задължен да предаде или дари своя танк и зенитното оръдие в рамките на следващите две години. Адвокатът му обяви, че музей от САЩ е проявил интерес към танка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Пак 21

преди 2 години

О, ти ме познаваш? Щото един си призна с глупостта си, но още не съм поискал намесата на Прокуратурата! Не съм симпатизант на Сталин, макар че разбирам неговите почитатели. Нали британците избраха за човек на столетието Чърчил - негодник, лично отговорен за гибелта на четвърт милион австралийски и новозеландски момчета в Галиполската операция, одобрил варварските бомардировки на България, Германия, яростен българомразец!

20

21 до 24 продължение

преди 2 години

...Гестапо открива в холандски банки грамадни сметки на Луков, явно от далаверата със Шкода и съобщава това на нашето правителство. Луков е уволнен от министър на войната. После се опитва да изпрати български бойци на Източния фронт, но никой не се подава! След това е застрелян при едно зле изпълнена акция.В по-ново време някакви фашаги съчиниха "Луков Марш", разни тъъпи легенда как сам с три оръдия спрял и изгонил сръбската армия от Кюстендил! Само дето съчинителите нямат представа от артилерия

19

21 до 24, същият 13

преди 2 години

Преди малко говорих с Виена и ми казаха, че законът се казва Wiederbetaetigungsgesetz, касае главно отричането на Холокоста и възхвала на фашизма. Максималната присъда е 10 години! И никой не ти гарантира, че няма да си в една килия с мигранти! Може пък това да е мечтата ти! Прочети за негодника Луков, има нещо и в Уикипедията. Закупува калпави зенитки Шкода и така обрича на гибел хиляди софиянци. Гестапо ...

fallback