Снимка: БГНЕС
fallback

Само на 25 минути път с кола от исландското международно летище Кефлавик, пешеходна пътека се извива на повече от три километра, за да разкрие пред очите на посетителите може би най-великото шоу на Земята в момента.

Най-новият действащ вулкан в Исландия, Гелдингадалур, избухва, за момента на редовни интервали, във фонтан от ярко оранжева лава, която каскадира над ръба на калдерата толкова интензивно, че посетителите понякога могат да усетят топлината върху бузите си.

Да бъдеш в Исландия точно сега (страната се отвори на 6 април за напълно ваксинирани пътници и тези, които могат да докажат, че са преболедували COVID-19) идва с обичайната комбинация от природни чудеса зад всеки ъгъл, съчетани с добре дошлото усещане за връщане към някаква нормалност.

Наскоро правителството отмени изискванията за маски на повечето обществени места, с изключение на летищата и други транспортни услуги. "Можете просто да усетите облекчението в града, когато премахнаха ограниченията за маските", казва Ерлинг Йоханесон, златар в Рейкявик и председател на Федерацията на исландските художници пред CNN. "Усещането е, че вече приключваме с този тежък период."

Всички известни забележителности, но без тълпите

В допълнение към относителния му лесен достъп и плавен процес на пристигане за ваксинирани пътници, това, което в момента води посетителите обратно в Исландия, не се е променило.

В страната на огъня и леда, където ледници пълзят по вулкани и фулмари се извисяват от морските скали, има природни забележителности, които спират дъха, на всеки завой. Изригващият вулкан, чиято лава започна да пълзи по склоновете му на 19 март, е само черешката върху тортата.

Но в момента има нещо по-фино във въздуха в Исландия. Това е чувство на благодарност и надежда, което изглежда по-скоро е двупосочно - както от страна на местните жители, така и на посетителите. Това чувство е по-силно, отколкото през последните години.

Във фоайето на хотел Rangá в Хела, Маура Крийкмор от Феър Хейвън, Ню Джърси, заяви, че е дошла на едноседмична ваканция със съпруга си, дъщеря си и 84-годишната си майка.

"Когато получих втората си доза се запитах: "Кой иска американци?", опитвайки се да разбера къде можем да отидем", споделя тя. Маура е посещавала Исландия през 2019 година и винаги е искала да се върне."Исландия се появи първа, затова казах: "Отиваме", допълва тя.

Рефренът "да завъртим глобуса, за  да видим кой ще ни пусне в момента" е нещо, което много американски пътешественици споделят. Именно той ги изпраща в Исландия, където те са главния дял от международните посетители.

Уестман, семейство от Флорида, също е на второто си посещение в страната.

"Последният път, когато бях тук, всъщност се спънах в някого на плажа с черен пясък, беше толкова претъпкано", казва Джанет Кравчик от езерото Магдалина, Флорида, която пътува със съпруга си, сина си и приятелката си и оценява факта, че на места като Рейнисфяра, на южното крайбрежие, този път няма тълпи. "Трябваше да изчакаме своя ред в Gullfoss, за да получим снимка на парапета", разказва тя за посещението си през 2019 г. в един от най-известните водопади в страната по маршрута за шофиране "Златен кръг".

Оптимистична перспектива

Повечето исландци се радват на завръщането на посетителите, като същевременно оценяват, че самите те могат да разгледат страната си напълно спокойно през последната година.

Туризмът в Исландия през последното десетилетие, меко казано, процъфтява.

След изригването на Eyjafjallajökull през 2010 г., което предизвика хаос във въздушния трафик в цяла Европа, страната се озова категорично в световните заглавия - и в световния кръг на туризма. С население от около 360 000 души, през Исландия са преминали около половин милион чуждестранни посетители през 2010 г. до над два милиона през 2019 г., според Исландския туристически съвет.

"Беше като бързане на златотърсач", казва Свейн Снори Сигватсон, гид за приключения, който работи за Troll Expeditions. Той си спомня как през 2016 г., е водил посетители по един от най-живописните многодневни походи в страната и е трябвало да си пробива път през тълпите. "Виждахме боклуци извън града, сред дива природа", разказва той. "Хората хвърляха цигари и боклуци в планините и казваха "Защо нямате кофи за боклук наоколо?"

Когато започна да чува познатия шум на туристите, които влачат багажа си по улиците на Рейкявик през последните седмици, Сигватсон споделя, че това му е донесло облекчение. Сега той се надява, че връщането на туризма ще бъде с повишено уважение към крехката природа на острова.

"Ако попитате туристите, те не мислят, че тук е имало свръхтуризъм", казва Фридрик Палсон, собственик на хотел Rangá. "Но ако попитате исландците, ние сме толкова малко, че не сме свикнали да имаме толкова много хора около себе си."

По време на пандемията, разказва Палсон, бизнесът в неговия хотел с 52 стаи пред една от най-известните реки, пълна със сьомга в страната, е спаднал с почти 90%. Приходи започнали да идван едва в началото на май, а Палсон отдава това на интереса към увеличените полети от Icelandair и Delta Air Lines.

Исканията за резервации оттогава, казва той, са "като вулкан, изригващ във входящата поща на хотела", като престоите са средно близо два дни по-дълги от предишните години. "Както изглежда сега, ще бъдем много заети през юли и август. Не виждам причина да бъда песимист."

Топло посрещане обратно

"Почувствахме се уютно, когато страната ни остана затворена за известно време", казва Катрин Сигурдардотир, която е собственик на исландската ферма за коневъдство, Icelandic HorseWorld. Тя споделя, че е щастлива да види резервации за летни турове по езда. "Хареса ми да разгледам места, на които спрях да ходя, като Gullfoss и Geysir", казва тя за пътуването в собствената си страна по време на пандемията.

В студения басейн за гмуркане в Sky Lagoon, жителката на Рейкявик Инга Бьорк също споделя, че се е насладила на по-евтините хотелски цени, предлагани на исландците по време на пандемията, но е и "много щастлива" да види туристи. "Но защо американците не ни пускат в САЩ? Ние също сме ваксинирани", пита тя.

Туристите могат да се насладят на топло посрещане навсякъде, където отидат. Един от исландските гости на хотел Rangá казва, че е толкова щастлив да чуе туристите, които обсъждат приключенията от деня си, че иска да протегне ръка и да ги докосне. Водачът Гейрмундур Клайн от Southcoast Adventure пък казва, че е особено щастлив да види американците да се завръщат в Исландия толкова скоро."Те отиват на почивка, за да се насладят на природата и като цяло са любопитни. Забавни са,  и спокойни", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

IT-спец

преди 2 години

До Анонимен 4 Пич ква реклама бе, живея в Исландия от 22 години, казвам това което е, тук не е дестинация за море, на море се ходи в южните страни, аз лично ходя по месец в Испания , Исландия е дестинация за разглеждане на релеф, природа, вулкани, викингска история, гейзери, кратери, храна...и не е за всеки по джоба, една бира в бара струва между 6 и 8 евро зависи къде.... та ако твоята представа е почивка=море значи грешни са ти представите...

4

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 4 "Който пръв се усети да се откаже от натрапената пандемия, той ще спечели." Яж си мангърската супичка и не давай акъл, ако баща ти си е отишъл от инсулт вследствие на тромбоза, а жена ти още се влачи до кухнята, защото ти си зает да тролиш ялово в мрежата.

3

Анонимен

преди 2 години

До IT-спец 1Според зле платената ти "рекламка", през август си вземам ските и идвам в хотелчето на твоя приятел - ти чуваш ли се изобщо какви ги бръщолевиш? зима си имаме и тук - но такива като няма как да го знаят, защото си живееш във ВЕЧНА зима - защо смяташ, че някой му е интересно да мръзне през лятото?

fallback