С наближаването на дългоочакваните по-топли и слънчеви дни все по-често се замисляме за студените коктейли, дългите летни нощи с приятели и онова усещане за безгрижност, което някак естествено ни завладява с постепенното покачване на температурите.

Авторите на кулинарната книга "Около масата" шеф Елена Петрелийска и шеф Ники Красимиров, които към днешна дата продължават да приготвят вълшебни вкуснотии, на 31 март от 14:15 часа ще бъдат специални гости в новото дигитално лайфстайл събитие "Светът на Tialoto", където в рамките на 1 час дамите ще могат да се потопят в света на красотата, но и ще научат именно от известните мастършефове кои ще са гурме-вкусовете на лято 2021.

Дни преди "Светът на Tialoto" известните готвачи предоставиха специално за читателите на Az-jenata.bg изкушаващи рецепти, които са идеални за по-топлите дни.

Ето и първата от тях.

За нея ще са ви необходими следните продукти:

За 1 порция: 40 г. (2 броя) червени репички (нарязани на тънки кръгчета)
200 г. карфиол (настърган на ренде)
100 г краставици (измита и нарязана на тънки кръгчета, без да се бели)
1 стрък копър
3 листа мента
няколко листа бейби спанак
3 г (1 ч.л. сол)
щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Карфиолът се настъргва на едро ренде и се поръсва със сол. Разбърква се добре с ръце, като упражняваме малко повече сила, за да втрием добре солта. Оставяме го настрана за минимум 30 минути на стайна температура или за една нощ в хладилник.

Изстискваме го добре от отделилата се вода и го поставяме в дълбока купа.

Добавяме репичките, краставиците, спанака, както и предварително нарязаните на ситно мента и копър. Разбъркваме с помощта на лъжица.

В друга купа смесваме всички съставки за дресинга и разбъркваме до постигане на хомогенна смес (За дресинга: ½ лайм (само сока), ¼ малка глава червен лук (нарязана на ситно),1 ч.л. непълна къри паста, 1 ч.л. непълна Мисо паста, 1 ч.л. непълна сусамов тахан, 1 ч.л. мед,1 с.л. стафиди (предварително накиснати в хладка вода), семена от нар за поръсване, 1 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън (нарязана ситно и стрита със сол), 1 с.л. непълна оцет, 1 с.л. овче кисело мляко, 1 с.л. вода).

Ако дресингът е прекалено гъст, добавяме още една лъжица вода. Опитваме го и ако има нужда от допълнително сол, добавяме.

Смесваме дресинга заедно със зеленчуците и разбъркваме добре.

Поднасяме в дълбока купа.

Салатата може да се поднесе с морски дарове като скариди, октопод, миди или калмари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase