Снимка: БГНЕС
fallback

"Голямото съединение" на планетите Юпитер и Сатурн ще озари вечерта на най-тъмния ден на годината, 21 декември. Такова почти сливане на двата гиганта, като сегашното, не се е случвало от Средновековието, казват астрономи.

"Голямо съединение" или "велика среща" е терминът, който учените използват за рядко и изключително зрелищно явление. Юпитер и Сатурн застават в една линия пред човешкото око. Очаква се сега да се виждат толкова близо, че да заблестят след залеза като много ярка "двойна звезда". Астрономи наричат явлението Коледната звезда заради хипотезата, че библейската история за Витлеемската звезда е вдъхновена от такова събиране на планетите.

Доближаването, както изглежда от Земята, на двата гиганта, става на всеки 20 г., но последният път, когато светът е можел да види толкова близко докосване, като очакваното на 21 декември, е бил през 1226 г.

"Съединението" на Юпитер и Сатурн ще може да се види и от България, ако небето е достатъчно ясно, каза за "24 часа" шефът на обсерватория "Рожен".

"Може да изглежда, че двата гиганта са близо, но всъщност те са на стотици милиони мили разстояние, съобщава НАСА (по-точно - 646 млн. км.) Все пак гледката ще е удивителна, ако успеете да я видите малко след залез", допълва американската космическа агенция.

Просто Юпитер и Сатурн, пътувайки в орбитите си, периодично застават на линията на погледа ни толкова близо, че с просто око се виждат като една удължена звезда.

Сега Юпитер и Сатурн вече видимо се "приближават" - в началото на декември са били на два градуса разстояние (приблизително два пръста, ако протегнете ръка напред). Кулминацията е на 21 декември,  когато ще са само на 0,1 градуса в нощното небе.

Последният път, когато тези планети са били толкова сближени, е бил през март 1226 г. За да получим представа, нека припомним, че това е 22 г. след като кръстоносците превземат Константинопол и 4 години преди цар Иван Асен II да разбие при Клокотница войската на епирския владетел Теодор Комнин.

Сегашната "велика среща" е един от тези редки моменти, когато величието на Слънчевата система се разкрива пред просто око, казва проф. Константин Батигин от Калифорнийския технологичен институт пред "Ню Йорк Таймс".

"За повечето възрастни сега е единствения шанс да видят това - казва Ейми Оливър, говорителка на Центъра за астрофизика към Харвард&Смитсониън, - Много малки деца може и да успеят да го видят втори път. За останалите е "Сега или никога".

Причината е, че следващия път, когато ще има "голяма среща" на Юпитер и Сатурн, макар и не толкова близка, ще е след 60 г. - през 2080 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Станко до Икар

преди 3 години

Погледни илюстрацията - Сатурн е пред Юпитер, което е невъзможно гледано от Земята.

18

факт

преди 3 години

Толкова сте зле, че забравяте един неоспорим факт. Витлеемската звезда е била опашата звезда, т.е. комета. Пишман астрономи, астролози и журналисти.

17

ikar

преди 3 години

До stanqo.fromvarnaПрочетох още веднъж текста и никъде не видях комбинация Сатурн - Юпитер, а обратното. Не знам вие как сте го разбрал в обратен ред.

fallback