Снимка: YouTube
fallback

По целия свят хората пренебрегват мерките, които имат за цел да ги предпазят от коронавируса. Някои просто не носят маски, а други се събират под мостове, в гори и изоставени сгради и купонясват, независимо дали има вирус или не. В САЩ, Великобритания, Франция и Германия както млади, така и стари не се съобразяват със заповедите на правителството и се събират на големи групи под прикритието на нощта за да танцуват.

Във Великобритания е забранено събирането на повече от 30 души на едно място. Но само през юли полицията в Лондон е спряла 500 незаконни партита. Обществото заклейми купонджиите като егоистични, безразсъдни и невнимателни. Но онези, които отиват на партитата, не виждат нещата точно така.

На 17 юли в Бат, Великобритания около 3000 души се събират в изоставена база на Кралските военновъздушни сили. "Беше като мини фестивал. Имаше 6 или 7 сцени, валеше дъжд, пътищата бяха потънали в кал, беше доста откачено", казва жена на име Ники, която пътува от Лондон до Бат специално за партито, пред Insider. По думите й купонът започнал в 12 вечерта и продължил чак до 4 сутринта.

"Тези партита вече се организират всеки уикенд. Доста купонясвахме през последния месец. Сега се наслаждавам на партитата повече, отколкото преди. Всичко е толкова ново, свежо, непредвидимо и много по-разнообразно ", добавя тя и признава, че е била на поне дузина такива партита от март, когато бяха наложени строги мерки за ограничение на разпространението на коронавируса.

Police could be seen congregating near a crowd of people at an illegal rave in Tottenham, north London.

More here as the Metropolitan Police commissioner criticised the illegal street parties: https://t.co/xDLoHRJt7s pic.twitter.com/PpUSbM9tc2

— SkyNews (@SkyNews) June 26, 2020

Две седмици по-рано, на 4 юли, около 300 души се събират под мост на магистралата до Баркинг, Източен Лондон, за друг купон. "Музиката ни дава надежда за по-добър утрешен ден", казва жена, която е отишла на партито с две свои приятелки. Тя работи като охранител в Лондон. От 12 часа различни DJ-и пускат техно, но в 2 часа през нощта се появява полицията, която спира партито.

Локацията на събитието е разкрита едва няколко часа по-рано в тайна група в WhatsApp. Членовете на тази група трябва да потвърдят самоличността си чрез Instagram преди да бъдат допуснати в нея. Този начин на комуникация прави задачата на полицията да предотврати подобни събирания много по-трудна, споделя експерт пред Wired.

Онези, които са решили да посетят нелегалните партита, казват, че са отишли да се забавляват, но и са наясно с притесненията, относно заразата. "Това са партита, не са претъпкани. Не е като да си в клуб, където всички са натъпкани като пингвини", кзва Ники. Но все пак риска полицията да се появи и да разтури събирането съществува. Много хора са били и арестувани, но не заради това, че са решили да потанцуват, а защото са били агресивни или са продавали наркотици.

Предпазните мерки, които се взимат на партитата, са различни. Ник твърди, че някои хора носят маски и се опитват да спазват дистанция, ала е трудно да си дисциплиниран. "Идват и по-малко хора, защото не всички искат да нарушават правилата. Но останалите взимат мерки. Не пият от едни и същи чаши, уважават пространството си", казва тя.

An illegal rave in White City, West London ended in clashes with police.

At one point the scale of the violence overwhelmed the officers, forcing them to call in reinforcements from other parts of the estate.

Get more on this story: https://t.co/NvNe64Rpwa pic.twitter.com/az6JhiwgUx

— SkyNews (@SkyNews) 4 юли 2020 г.

Но жената, която работи като охрана в Лондон, казва, че всички идват на събиранията "заради музиката и не мислят за тази глупост". "Била съм на много партита, с много хора, но не съм чула някой да се е заразил с COVID-19", казва тя. 

Ала трети купонджия, който също присъства на партитата, казва, че двама от приятелите му са дали положителна проба за коронавирус след като са били на събитие в гората. Но признава, че вината за това е само и единствено тяхна. "Да, играем си с огъня, но предвид обстоятелствата, хората са възможно най-внимателни. Всички са открити, когато се окажат заразени и винаги се изолират", уверява той и е категоричен, че не изпитва никаква вина, защото "тази връзка с хората храни душата му".

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Ваня

преди 3 години

Направиха ни тотално на маймуни,на никой ама изобщо не му пука за здравето ни,освен за джобовете им.Месеци наред психози,статистики,нагнетяване е какво да правят хората във този маскарад.Трябва да се освобождава напрежението някак си.

83

българин

преди 3 години

Лесен отговор.Една болест е по-опасна,когато леталния изход от нея е в по-големи стойности.На много учени им се "изкриви устата" да доказват,че по този критерии това не е болест,по-различи от други обикновени заболявания.Но интереси на политици,криминални престъпници,фармацевтични гиганти,а и с наличиета на човешка глупост и паникьорство,се стигна до днешната описана стресова картина.Но човечеството не е просто.И реагира по правилен начин-партита,посещения на рзл.мероприятия и пр.Страхливците..

82

Роза

преди 3 години

Ами защото хората се умориха от принудителната изолация толкова месеци,затова!Липсва им общуването с други хора.Това е естествено и човешко.Които са по-умни,се стараят да спазват елементарни предпазни мерки,а по-глупавите ги мързи да се пазят и рискът си е за тяхна сметка.

fallback