Снимка: Istock

Когато купуваме диня се надяваме да уцелим най-сочната, добре узряла и сладка диня. Невинаги обаче имаме късмет. Добре узрялата диня има своите белези и можем всеки път да я подбираме, ако познаваме признаците за това.

По какво да различим добре узрялата диня?

Гледайте за ивици

Оцветяването на динята може да ви подскаже за нейната зрялост. Ако избирате зряла диня трябва да знаете, че наситеността на ивиците ѝ зависят от сорта. Въпреки това по-ясно изразените ивици подсказват за добре узряла диня. Зелените ивици на динята трябва да са наситени, тъмнозелени, а по-светлите между тях – по-кремави, светложълти. Ако динята е прекалено лъскава, вероятно е недобре узряла.

Погледнете дръжката на динята

Добре узрялата диня има кафява, леко изгнила дръжка, която стърчи изсъхнала. Дори основата на дръжката е кафява. Това е признак на зрелия плод. Ако дръжката и основата ѝ са зелени, динята не е готова.

Почукайте я

Почукването на динята ще ви помогне да прецените дали е узряла. Ако чуете дълбоко и кухо кънтене отвътре, това означава, че в плода има повече вода и вероятно е по-добре узряла от другите, които кънтят по-плътно при почукване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase