Pixabay
fallback

По време на пандемия личната хигиена и приемът на питателната храна са от особено значение за нашето здраве. Плодовете и зеленчуците са едно от първите неща, които слагаме в количката при пазаруване. Пълни с витамини, минерали, диетични фибри и антиоксиданти, те ни дават енергия и поддържат имунната ни система. Но колко от тях са екологично чисти?

Според шведски изследователи, инсектицидите, фунгицидите и други регулатори на растежа на растенията, се натрупват в организма и може да са причина за някои заболявания. Комбинирани с някои вещества, химикалите могат да увредят органи и системи.
 
Според документ от 2008 г., публикуван в списанието „Frontiers in Bioscience“, редица пестициди се считат за невротоксини. Те могат да засегнат здравето както на животни (бозайници), така и на хора.
 
Някои проучвания доказват силна връзка между излагането на пестициди и развитието на болестта на Паркинсон – хронично и прогресивно разстройство на движението, което засяга много хора.
 
През 2015 г. Международната агенция за изследвания на рака, част от Световната здравна организация, стигна до заключението, че глифозатът, открит в някои плодове и зеленчуци, може да причини рак. Той е най-широко използваният пестицид в световен мащаб и е ключова съставка в стотици агенти за борба с плевелите по растенията.
 
Американската академия по педиатрия предупреждава през 2012 г., че ако децата приемат пестициди чрез храната си, то може да се наблюдават проблеми в развитието.

Как да миете плодове и зеленчуци, за да нямат пестициди?
 
Разбира се, каквото и да правите, трудно е да премахнете на 100% токсините, които са попаднали в тях, но може поне да намалите количеството им до някаква степен. Ето няколко начина:
 
Миене със студена вода и търкане
 
Близо 75% от пестицидите в плодовете и зеленчуците се отстраняват чрез старателно измиване със студена вода. Докато някои не изискват кой знае колко търкане, други имат по-нестандартна форма и трябва да се мият по-продължително.
 
Още за миенето на плодовете и зеленчуците четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Иван Златарски

преди 4 години

Писах го и на друго място, но не пречи да повторя.Най-добрият вариант е с озонатор с диспенсер за вода - слагате плодовете и/или зеленчуците в кофа с вода и диспенсера на озонатора на дъното. Достатъчни за 30 секунди (няма грешка, секунди) за озона да унищожи протеиновия пакет на вируса и да го неутрализира напълно (проверете в интернет, не знам защо тази информация не се споменава на много места). Дано можете да си намерите в твзи ситуация. Късмет!

7

поправка

преди 4 години

или купувате от Селата

6

Анонимен

преди 4 години

Обелвате кората,люспата задължително,вместо да търкате 5 часа!И без това най-много пестициди се натрупват в кората!не ,че и вътре няма ,но най-добре да си садите или купувате от зелата зеленчуци,а които можете да си ги консервирате в буркани.

fallback