Снимка: БГНЕС

Дори и държавите, които бяха убедени, че колективният имунитет ще пребори COVID-19, наложиха сериозни мерки, които възпрепятстват безцелното разхождане из градовете. Но все пак никой не е затворник и може да ходи до магазина, да разходи кучето си или да направи сутрешния си джогинг.

Ала за да опазим собственото си здраве, както и това на останалите, трябва да спазваме определен етикет.

Как да се редим на опашка пред магазина?

Да спазваме социална дистанция означава да стоим на разстояние от поне 2 метра. За да се прецени най-лесно, това е дължината на две стандартни пазарски колички. Но за да улеснят максимално клиентите си, някои от магазините маркират с лепеки местата, на които трябва да застанат пазаруващите.

Експертите казват, че ако някой застане прекалено близо до нас, не трябва да се чувстваме неловко да им кажем, да отстъпят няколко крачки назад. Дистанцията трябва да се спазва и вътре в супермаркетите.

От своя страна магазините контролират броя на хората, които влизат вътре, а техни служители предупреждават онези, които не спазват препоръките.

Джогинг в парка

В повечето страни спортът навън е едно от малкото неща, които са позволени. И все пак, това да ни задмине някой, прекалено близко докато диша тежко е нещо, което може да притесни мнозина. Тези, които са излезли да потичат, също трябва да спазват дистанция, въпреки че шанса за предаване на вирус по този начин е мълък, тъй като времето, в което двама души ще са близки един до друг, е само няколко секунди.

Но онези, които бягат, често плюят по земята. Експертите са категорични, че това е навик, от който всички трябва да се откажат, тъй като в момента, в който някой се изплюе, част от слюнката му може да зарази и случаен минувач.

Докато вървим по улицата

Топлото време преди дни доведе до това хората, макар и под карантина, да се разходят из парковете и планините, които се намират в близост. Подобни тълпи представляват голям риск. Дори и онези, които са успели да намерят сравнително отдалечено място от другите, най-вероятно са преминали през претъпкан с коли и хора паркинг.

Експертите препоръчват, да не предприемаме подобни разходки, не само защото са забранени, но и защото са опасни. Те съветват да посещаваме места, които са в района, в който живеем и можем лесно да ги достигнем без да използваме градски транспорт или дори кола. Също така, трябва да избягваме да хващаме дръжки, огради и копчета и, разбира се, да спазваме дистанция от другите хора, тръгнали към магазина.

Тъчскрийн екрани

Едни от най-големите развъдници на бактерии и вируси са екраните както на телефоните, така и на новите, по-модерни банкомати. За да си спестим тревожността от това, че може да се заразим с коронавирус е необходимо да си носим антибактериални кърпички или ръкавици. Но според експертите най-добре е просто да мием ръцете си колкото се може по-често, дори и в публичните тоалетни.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase