Снимка: YouTube
fallback

Да се горят чучела по време на карнавали в Хърватия е дългогодишна традиция. За пореден път обаче тази традиция предизвика скандал.

Чучело на гей двойка и детето им бе изгорена под звуците на погребална музика, докато публиката се радваше и ръкопляскаше.

Срещу случилото се в град Имоцки се обяви президентът на страната Зоран Миланович, който нарече инцидентът "нечовешки и тотално неприемлив“. Той настоя за извинение от организаторите на проявата, пишат от Independent.

"Това е станало пред очите на деца, които са били свидетели на разпространение на омраза и иницииране на насилие“, гласи изявлението на Миланович. Настояването за извинение на президента бе последвано и от цялото хърватско правителство, които бе категорично, че се „противопоставя на всяка форма на езика на омразата или агресията, както и на всеки акт, който наранява чувствата на гражданите на Хърватия и разделя обществото“.

Изгарянето на чучелото се случва след като през януари Конституционният съд в Хърватия направи голяма крачка напред за правата на ЛГБТ обществото, като заяви, че забраната на гей двойки да са приемни родители е дискриминация. Това разгневи консервативното католическо общество.

През 2014 г., когато Зоран Миланович е още премиер на Хърватия, партньорството между еднополови двойки е позволено, но те все още не могат да осиновяват деца. През януари тази година Миланович стана президент на страната, побеждавайки именно консервативната кандидатка и бивш президент на страната - Колинда Грабар-Китарович.

Това не е и първият подобен инцидент, който предизвиква скандал – през 2018 година бе изгорен модел на детска книжа за еднополовите двойки, а през 2019 г. бе изгорено чучелото на сръбски хърватин, политик в страната.

Организаторите на карнавала в Имоцки още не са отговорили на настояването на президента за извинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

164

Помнещ

преди 4 години

Обратни е имало има и ще има. У нас едно време бяха малко и не се натрапваха на очи. Това беше поносимо и народът не ги мразеше, е, понякога на някои им се присмиваха малко. И думата не беше в оборот! Имаше артисти, певци, знаеха се и толкоз!Днес много се разскачаха, правят си паради, държат се предизвикателно, вулгарно! Искат права, които никой не им е отнемал. Не знам случай някой да е бил дискриминиран, че е обратен!Няма да позволим хомобракове и осиновяването на деца!Всички да знаят това!

163

това е гей фобия

преди 4 години

Това е проява на гей фобия,не хомофобия. Хомофобия е страх от човечеството. Хомо сапиенс означава човек, не обратен индивид.

162

Анонимен

преди 4 години

Май ще се местя там или в Русия... последните места дето *** се убиват с камъни.

fallback