Снимка: Flickr
fallback

Преди Свети Хуберт да стане светия, той бил син на дук, който имал навика често да пропуска ходенето на църква и се отправял към гората, където ловувал. Според легендата, един ден Хуберт решил да пропусне месата по случай Разпети Петък и отново отишъл на лов в  Ардените.  Ала тогава се случило чудо – еленът, който преследвал, се обърнал, вперил очи в неговите, а между големите му рога се появил кръст.

Еленът казал: "Хуберт, ако не се обърнеш към Бог и не започнеш да водиш свят живот, ще отидеш в ада.“

Разбира се, синът на дукът се стреснал толкова, че щом жена му починала, той се отървал от всичките си пари и ценности, преместил се в Маастрихт и станал свещеник.

Хуберт починал някъде около 728 година. И до ден днешен е познат като покровителя на ловците, математиците и металурзите. Неговият символ е именно еленът с кръст между рогата. Вече сте се досетили, че това е и логото на прочутата алкохолна напитка Jägermeister.

Преди време, Jägermeister искаше да започне производството на своя козметика, тениски и други продукти, но Шведският институт по интелектуална собственост се опита да спре желанието на марката, тъй като логото можело да „разстрои християните“. Jägermeister трябваше или да се примири и да продължи да прави само алкохол или да се обърне към съда. 

И така шведският съд окончателно реши – логото на Jägermeister не е обидно за християните.

Според съдебните заседатели, макар и да има християнски корени, повечето хора асоциирали логото с елена и кръста с алкохол, а не със свещеници. Тъй като Jägermeister използва този символ вече десетилетия, компанията вече е „отслабила религиозната му сила“, което още повече намалява шанса той да е обиден за някого.

След това решение Jägermeister вече има свободата да използва логото си за каквото поиска – от козметика, до мобилни телефони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Ристу

преди 4 години

До немо: Не. Същата глупост са и полумесеците. Защо трябва да кичат планините с религиозните си символи? Да си ги слагат по църкви и джамии.

15

немо

преди 4 години

до 14а ако бяха полумесеци щяха да ти харесат, нали?

14

Ристу

преди 4 години

Тези християни много обидчиви, бе. Мен пък ме обижда да гледам кръстове по върховете на планините. Отишъл съм да гледам природа, а то - средновековни уреди за мъчения и екзекуции накичени за щяло и нещяло.

fallback