Снимка: БГНЕС
fallback

Тази битка се води от много други градове из Европа, а сега към нея се присъединява и Прага. В продължение на дълги години, красивият град, в който се срещат барок и готика, е затворен за очите на външния свят от Желязната завеса. Ала сега столицата на Чехия също се задушава от големи тълпи. Затова и тя ще се включи в битката срещу Airbnb.

Според новите промени в закона, които готвят управниците в града, отдаването на цели апартаменти чрез платформата и тези, подобни на нея, ще бъде забранено, освен ако не става дума за личния апартамент на наемодателя, който го отдава докато е на почивка другаде.

Чрез Airbnb ще бъдат отдавани само стаи и то отново - единсвено в апартаменти, където живее собственикът. Кметът на града Зденек Хриб цели само едно - "да върне Прага обратно на хората на Прага".

Според Хриб Airbnb е превърнало някогашния велик град от Римската империя в "разпределителен хотел", който "изяжда града отвътре".

"Преди време можеше да ограничиш притока на туристи просто като разрешиш определен брой хотели в града. Но сега в Прага нямаме как да ограничим капацитета за настаняване на туристи. А цифрите са наистина критични", казва Хриб пред Observer.

Близо 8 милиона души са посетили Прага, чието население е 1,3 милиона, през 2018 година. Преди 20 години обаче едва 2,6 милиона туристи са идвали в чешката столица. Очакванията са все повече и повече хора да прииждат в Прага през следващите години, а инфраструктурата и финансите на града не са подготвени за това.

Появата на Airbnb е превърнала някогашните спокойни квартали в натоварени зони, където и денем, и нощем туристи прииждат на групи, дърпайки куфарите си на колелца, говорейки шумно. През март броят на апартаментите, които са част от платформата е бил 5537. През 2018 г. те стават повече от 18 хил., а броят на леглата скача от 17 913 на 52 738. 80% от всички имоти, които се дават под наем, са цели апартаменти.

Подобно на други градове в Европа и хората на Прага са сякаш "изхвърлени от града си" заради туристите. Сега те трябва да платят сума, 14 пъти по-голяма от годишната им заплата, за да си купят апартамент в града. А според Хриб, Airbnb е отишло прекалено далеч от оригиналната си идея, в която "турист остава в дома ти, а ти му разказваш за забележителностите в града, докато му правиш закуска". По думите му сега платформата нарушава спокойствието на останалите граждани в Прага.

Заради начина, по който ЕС приема платформи като Airbnb, а именно, като "обществени услуги", а не агенции за недвижими имоти, контролът над тях е почти невъзможен. За това Хриб, заедно с Чешкото регионално министерство, работят по изработването на местни закони, които да регулират краткосрочните ваканции.

Предишните им опити са били обречени на провал, но сега, когато всички са наясно с проблема на Прага, Хриб е сигурен, че ще има достъчно подкрепа законите да минат.

Журналистката и режисьор Аполена Ричликова приветства решението на градската управа "да се изправи срещу проблема, след като го игнорира в продължение на пет години".

"Като жител на центъра на Прага, аз се чувствам като непознат в странник в собствения с град всеки ден. И не съм сама", казва Ричликова.

А Янек Рубеш, създател на влога в YouTube Honest Guide, където коментира проблемите, които носи прекаления туризъм на Прага, казва, че Airbnb вреди на кварталите в града.

"Жилищните сгради в Прага не са създадени за туристи. Те имат различни нужди от местните, като 24-часова рецепция, за да пристигат и влизат в сградите когато си искат. Airbnb беше добра идея в началото, но вече не е", обяснява той.

Прага не е сама в тази битка - Амстердам, Барселона, Валенсия, Бордо, Берлин, Краков, Мюнхен, Виена и Париж също са започнали война срещу Airbnb. Те изпратиха отворено писмо към Европейската комисия, с което я приканват да промени законите си. Някои от градовете са въвели свои собствени лимити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

От Прага

преди 4 години

BnB означава... Bed and Breakfast. В настоящя си вид AirBNB се превръща в един голям хотелски бизнес без да подлежи на регулациите и изискванията, налагани на хотелите.В Прага има големи фирми, които притежават десетки, и дори стотици апартаменти, и ги отдават през платформата чрез различни профили, но де факто са си същата фирма.Няма как да се контролират хората, които наемат целия апартамент - много често те вдигат страшен шум в ЖИЛИЩНИ сгради! А също така цените на наемите и жилищата растат

26

Stela

преди 4 години

Никой не може да забрани на собственик на къща ,апартамент или нещо друго до го отдава по наем.Това е доход за който се плаща данък. Както с всичко друго така и при Airbnb има плюсове и минуси.За известно време отдавах едната си стая и баня на аербнб ,но имах случай когато се записаха две момичета за гостуване,а дойдоха шест.Трябваше да ги настаня подобаващо като гости,а не да извикам полиция.И много други неща които нямат нищо общо с идеята на Airbnb.

25

Цжййк

преди 4 години

Демокрацията си е вид анархия. Аз не искам нови съседи през вечер и шумотевици. Туристите като цяло са много вредни и за екологията. Вече не минавам по Витошка - тълпите от мега кресливи ***, византийци и жабари ме дразнят.

fallback