Снимка: БГНЕС

Flygskam - думата стана популярна през последните няколко месеца. Преведена от шведски тя значи "срам от летене". 

През същите тези месеци по цялото земно кълбо се случваха природни бедствия, подтикнати от глобалното затопляне. За това в новогодишната нощ много хора си поставиха за цел през 2020 година да са много по-природосъобразни. Това означава, че някои от тях са се отказали частично, други напълно, от летенето със самолет.

През август шведската активистка Грета Тунберг даде пример, като се отправи на пътешествие от Великобритания до Ню Йорк с катамаран. Ако беше избрала да пътува със самолет, тя щеше да излъчи 11% от емисиите на средностатистическия гражданин на Острова или 100% от тези на хората в Гана.

Според Международната асоциация за въздушен транспорт самолетната индустрия представлява 2% от всички въглеродни емисии. А през следващите години, когато пътуването по въздух се очаква да скочи двойно, емисиите също ще се увеличат.

През 2020 година повече от 225 000 души са се зарекли да не летят повече. Но в Европа, където оперират повечето компании за евтини полети, това не е лесно решение.

За това много правителства започват да прилагат flygskam и промотират пътуването с влак - миналата седмица Германия обяви, че ще намали билетите за пътуване с влак на дълги разстояния с 10%. Първото намаление на цените от 17 години насам. Австрия обеща, че ще направи повече ЖП линии и ще вдигне таксите за пътуване със самолет - стъпка към целта на страната да стане въглеродно неутрална до 2040 година. Много от нощните влакове в Европа са спрени, но Швеция се заканва да ги върне на мода. А това лято Люксембург ще се превърне в първата държава, която ще направи публичния си транспорт напълно безплатен.

Защо да пътуваш дълго с влак, когато можеш да летиш?

Пътуването с влак може и да е дълго, но според някои хора е много по-обогатяващо от летенето. Когато Елиас Бохун, който живее във Виена, Австрия, завършва училище, той решава да изпълни мечтата си и да обиколи Югоизточна Азия. Но последствията за околната среда го спират да си резервира място на самолет. За това Елиас и приятелката му пътуват до Виетнам по земя - с влак.

"Това беше най-вълнуващото преживяване в живота ми", казва Елиас пред BBC. Двойката се качила на влак от Виена до Полша, след това Русия, Казахстан и Китай, преди да пристигнат в Ханой. Те спяли в нощни влакове, а през деня оставяли багажа си на гарата и обикаляли в града, в който се озовавали. Двамата пътуват 16 дни.

"Във влаковете хората имат време. Те наистина искат да те опознаят, а в хотелите, винаги си около туристи", казва Елиас.  Наистина, това е романтичен начин за пътуване, но е удобен само когато си млад и нямаш никакви задължения.

Но има и семейства, които избират да пътуват с влак. Такъв е случая на Мери Пенман, съпруга й и двете им деца, които всяка година пътуват с влак от Виена до родната Великобритания. Мери спира да лети преди няколко години заради flygskam.

От Виена семейството хваща влак за Кьолн, а от там за Брюксел, където се качват на Eurostar за Лондон. Пътуването им продължава два дни и струва 170 евро в едната посока ако е резервирано предварително и 200 евро, ако си запазят места в последния момент.

Мери признава, че да пътуваш с две деца е сложно, но казва, че "с две деца, дори ходенето до магазина е сложно". Тя предпочита дългото пътуване, пред стреса и клаустрофобията на летищата. А и в много държави децата под 6 години пътуват безплатно. Така миналата година семейството отива на почивка във Венеция, отново с влак. Синът на Мери прекарал цялото време играейки си с дрги деца.

"Като едно пътуващо градче сме. Наистина има разбиране между семействата във влака", казва Мери.

Но конкуренцията не е честна

Много хора не биха предпочели да пътуват с влак, тъй като макар и да излъчва 90% по-малко емисии от самолета, средностатистическият билет струва два пъти повече. Фактът, че трябва да преминават много граници, също отблъсква пътуващите.

"Хората не искат да отделят време, за да планират почивките си. Трудно е, а и е скъпо, да организираш пътуване с влак в Европа", казва Елиас. За това той и баща му Матис основават компанията Traivelling - агенция, която организира почивки, които включват само пътуване с влак.

Агенцията предлага билети за почивки от Лисабон до Лондон за 350 евро, но бърза справка в интернет показва, че бюджетните полети за същата дестинация са 86 евро. Пътуване от Копенхаген до Рим с влак струва 110 евро, но някои авиокомпании предлагат билети за по-малко от 20 евро.

Матис и Елиас признават, че влаковете не могат да се мерят със самолетите щом става дума за честота и цена. Въпреки че има увеличение на експресните влакове, те са още по-скъпи от обикновените, което ги прави и много по-скъпи от полетите.

Промяна в начина на мислене

Цената и времето са големи фактори, но за да сменим самолетите с влаковете, означава да променим изцяло начина си на мислене. Появата на нискобюджетните компании също го прави - вместо да отидем на почивка за две седмици, евтините полети ни карат да пътуваме до други държави дори и за два дни. За това някои компании в Европа насърчават служителите си да взимат по-дълги отпуски и да пътуват по-екосъобразно, давайки им "климатични предимства".

Така компанията WeiberWirtschaft дава три допълнителни дни отпуска, ако се откажеш от използването на самолет. Матис, бащата на Елиас, си спомня как преди години е било напълно нормално да си вземеш 2 седмици почивка от работа, за да пътуваш до Гърция или Франция с влак.

"Бяхме научени да забравим това. Сега сме убедени, че за да си изкараме добре, трябва да отидем някъде със самолет - далеч, но бързо", обяснява той. Според Елиас да пътуваш с влак означава, да разбереш, че Земята е огромна. А според Мери "пътуването е част от почивката".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase