Снимка: Facebook/ Хора за хората

Народните хора пред Народния театър "Иван Вазов“ вече са се превърнали в част от градския пейзаж. Те уж не са предварително организирани, но се случват регулярно. Много хора обаче се възпротивяват срещу проявата.

Според тях тя пречи на постановките. Недоволен от народната музика е и директорът на театъра Мариус Донкин.

"Дълго време мисля по този въпрос, защото те от доста време играят тук“, казва пред БНТ Мариус Донкин.

"Не сме срещу хората, нито срещу спонтанното им желание да играят хора и ръченици. Мисля си, че няма човек по света, който да се докосне до нашия фолклор и да не е възхитен. Става въпрос, че мястото, на което се прави, не е подходящо“, обясни директорът на Народния театър.

Той обясни, че звукът влиза както в голямата зала, така и в камерната зала, която се намира под повърхността на земята.

"Това пречи, повярвайте ми. Нашият труд никак не е лек. Не е песен, не е усмивка работата на актьора. А при всички положения не е удобно и за зрителите, които не могат да се отдадат на това, което правим“, допълни Донкин.

Много обикновени хора във Facebook са изразявали мнението си, че народната музика на площада пречи. Тя се чува, когато на сцената има въздишки или тишина.

"Другото нещо, което пречи е това, че хората са в красив, огромен обем и пречат на зрителите, които трябва да се организират и да минат от тук за да влязат в самия театър. Разбирате, че това създава съвсем други настроение. И третото нещо, което ми прави не добро впечатление – повежда след себе си други събития, които изобщо не са красиви и добри“, каза още Донкин.

По думите му в края на май млади хора започват да пускат чалга на площада пред Народния театър, за да честват края на средното си образование. Директорът се оплака и от поп концертите, които често са организирани пред Националната галерия.

"От тях прозорците на театъра звънтят. Това също пречи на нашата работа“, каза той.

От групата, която организира събитията пред Народния театър, "Хора за хората“ казват, че са писали писма до Столична община и до Мариус Донкин. По думите им, това е единственото пешеходно пространство, което може да събере толкова хора.

"Не съм убеден, че е писано до Столична община. До мен подобно нещо аз не си спомням да е идвало“, категоричен беше Донкин. Той сподели, че е започнал да говори по темата пред медиите, тъй като е получил обаждания и оплаквания от много зрители. Директорът изрази и мнението, че Немският коледен базар също няма място между Народния театър, Националната галерия и Градската галерия, тъй като атмосферата там трябвало да бъде духовна и културна. По думите му в парка "Заимов“ има достатъчно място за подобни събития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase