Снимка: Flickr
fallback

Поне веднъж в годината числата на календара ни се нареждат така, че 13-ти се пада петък. На този ден цените на самолетните билети са изключително ниски, по-суеверните хора избягват важни срещи, стараят се дори да не излизат от дома си. На този ден бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, защото много хора отказват да ходят на работа. Дори и онези, които не вярват, очакват нещо странно да се случи.

Защо точно числото 13?

Страхът от числото 13 се е зародил още преди векове. Според някои се дължи на факта, че в Законника на Хамурапи всъщност липсва 13-ти закон, припомня CNN. Истината е, че това е просто грешка, която един от преводачите направил, докато записвал текста. Една случайно пропусната цифра обаче векове по-късно предизвиква лек страх.

Суеверието завладява дори и великите умове в историята. Великият американски композитор Арнолд Шьонберг страдал от трискайдекафобия – страхът от числото 13. В някои от по-късните си творби дори пропускал 13-ти такт в някои от по-късните си произведения, като го замествал с нотацията 12а. Шьонберг също така се страхувал от това да не умре в година или на възраст, която е кратна на 13.

Много мъдри хора казват, че когато се страхуваме от нещо и то много, всъщност предизвикваме съдбата. А нея я бива в шегите и иронията. Когато Шьонберг навършил 76 години, негов колега му казал, че сигурно ще е тежка година, защото 7+6 е равно на 13. И наистина, композиторът умира в петък, 13 юли, 1951 година.

Интересно е да се отбележи историята на числото 12, която е в пълен контраст на тази на 13 – имаме 12 месеца, 12 зодии, 12 часа, в които е ден и дори 12 коледни дни. Дори Шяонберг, най-големият враг на числото 13, изобретява 12-тонна система за композиция на музика.  От друга страна - 80% от небостъргачите нямат 13-ти етаж, летищата пък нямат 13-та писта. Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-та стая. Във „Формула 1“ няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13.

Защо петък?

Историята на петък като лош ден има своите културни и религиозни основи. За християните петък е нещастен ден, тъй като е денят, в който Христос е разпнат. А през 14-ти и 15-ти век изявени личности и писатели започват публично да заклеймяват деня. Истината е, че така и не дават истинско обяснение защо. В своята книга "Кентърбърийски разкази“ Джефри Чосър обявява петък за "нещастен ден“. Робърт Грийн пък определя "петъчното лице“, като "тъжна физиономия съчетана с ужас или мъка“.

Защо точно петък 13-ти?

Може би не е изненадващо, че няма ясен първоизточник и виновник за това петък 13-ти да бъде заклеймен като нещастна дата. Има много теории, които датират още от ранните векове, но повечето от тях са напълно отречени от експертите.

Истинската истерия по петък 13-ти започва през 20-ти век и може би е свързана с труда на Томас Лоусън "Петък 13-ти“. Историята в романа не е кървава или призрачна, напротив – книгата разказва за брокер, който решава, че на този ден ще се опита да понижи индекса на Уолстрийт. Година по-късно, през 1908 година,  The New York Times са първата медия, която отбелязва, че съществува суеверие от петък 13-ти. През 80-те появата на филмовия франчайз "Петък 13-ти“ добавя допълнително масло в огъня.

Каква е науката зад суеверието?

Според CNN 1 от 4 американци е суеверен. Може би останалите 3 ще поклатят глава неодобрително, когато споменем, че всъщност има научно обяснение зад суеверието.

Според психолозите от Университета в Канзас, суеверието е вид опит или по-скоро желание да контролираш съдбата си. Хората често използват суеверията си за да постигнат желани резултати или да намалят притесненията си. Най-добрият пример за това са атлетите, които изпълняват кратки и бързи ритуали преди големи спортни събития, като Надал, който изпълнява серия от действия преди всеки свой сервиз.

Математикът Джозеф Мазур пък твърди, че да си суеверен означава, че имаш здрава и позитивна психика.

"Всички искат късмет, но след като няма осезаемо нещо, което да наречем късмет, трябва да създадем осезаемо нещо, като го трансферираме в предмет. Хората държат на тези предмети, защото им носят чувство за сигурност“, обяснява Мазур.

През 2010 година психологът Стюарт Вийс провежда експеримент с няколко души, като им дава задачи за тестване на паметта. Хората, на които той позволява да носят своите късметлийски амулети се справят по-добре от онези, на които ги взима.

"Всичко се свежда до евтиният начин за повдигане на самочувствието“, пише в заключението си Вийс.

Но злото се крие и в други дни от седмицата

В Испания лош ден е вторник 13-ти, а в Италия късметът бяга от хората на петък 17-ти. Гърците също считат вторник за не особено приятен ден. Особено, когато се пада на 13-ти. Тази неприязън произлиза още от древните времена, тъй като вторник се е считал за ден на Арес - богът на войната. В романските езици името му често е в състава на думата вторинк. Също така Османската империя не чака до петък, за да превзме Константинопол. Нахлува в него във вторник - 29 май.

По логиката на психолозите, петък 13-ти или който и да е не-късметлийски ден, всъщност може да е също толкова късметлийски ден, колкото е и нещастен ден. Зависи обаче как ще погледнем на него. В много държави по света, той е един обикновен ден.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

По тъпа стантия,

преди 4 години

не бях чел...Единствената доказана причина петък 13-ти да се счита за прокълната комбинация между ден от седмицата и дата, е че на нея през 1307 година, започват арестите на тамплиерите.Споменът се поддържа от техните наследници.

17

Аййййй.....

преди 4 години

На 13 -ти ми направиха операция през 1967г. Успешна. На13 април се ожених.Успешно. На 13 април 2000г стъпих на испанска територия. Успешно. Живях на 13 на улица в Мадрид. Успешно.На 13-ти ...и т. н. Май нищо лошо.....Все пак си имам едно наум за 13-ти...

16

Анонимен

преди 4 години

Ден като всеки друг. Не знам кой ви втълпява тези глупости за нещастията.

fallback