Снимка: Reuters
fallback

Всяка година DJ-и от цял свят посещават Ибиса, който е познат като парти дестинация за почитателите на електронната музика. Но всеки нов сезон поставя на изпитание издръжливостта на острова. Колко още може той да издържи?

Ибиса е остров на контраста. Там се сблъскват изключително богатите и работническата класа, която го посещава. За пет месеца, всяко лято, над 4 милиона души заливат Ибиса. 30 години след като се е превърнал в туристическа дестинация, природата на острова е застрашена.

Повечето британци обичат да посещават Сан Антонио, за да купонясват. Но те биват критикувани за това, че създават проблеми из Ибиса. Властите в града бяха принудени да сложат ограничение от два часа за купонджиите и бизнесите  - след 3 партито приключва. Това трябваше да подобри условията за живот на местните жители. Но докато за едни този план работи, за други се появяват повече проблеми.

"Хората очевидно не са дошли в Ибиса на почивка, казва барманката Макарена Гонзалез. - Те няма просто да се приберат в хотела си в три, за това продължават да обикалят из улиците на Сан Антонио. Сега, ние трябва да затворим в три, а това е голям срам за мен и се отразява на заплатата ми."

Според данните на Ibiza Preservation Foundation на всеки 1 местен гражданин се падат 25 туриста. Това е втората най-висока статистика в света.

Когато хората споменат Ибиса, всички я асоциират само с едно - музика и партита. Но не са само клубовете, които привличат хората на острова. Там се намират и някои от най-красивите плажове с кристално чиста вода. Малко хора осъзнават, че това се дължи на нещо, което вече е навършило близо 100 хил. години и помага на острова да диша.

"Доста хора не знаят какво е Посидония и ние сме удивени, защото е от огромна важност, за да запазим биоразнообразието. Благодарение на него, морето ни има този прекрасен тюркоазен цвят, тъй като тя служи като филтър и изчиства водата, казва Сандра Бенбенисте от Ibiza Preservation Foundation пред BBC. - Имаме прекалено много проблеми. Един от тях са лодките. Котвите им увреждат Посидония всяка година. Тя не е нормално растение, което може да израсте отново за една година. Не. Отнема й хиляди години. Другият проблем е замърсяването. Колкото повече са туристите, толкова по-мръсно е, а Посидония не може да се справи с чистенето толкова бързо."

Но на острова има много хора, които се опитват да го запазят чист, за да може следващите поколения също да се радват на тюркоазените води.

Алистър Гроувър някога се е придвижвал с лодка с твърдо гориво, но претърпява инцидент - горивото се изсипва в морето. Той се чувства толкова виновен, че решава да започне първата 100% еко съобразна фирма за превоз на туристи с лодки, които не разчитат на двигатели. Те използват само вятъра и слънчевата енергия.

Ала илзглежда така, сякаш проблемите за Ибиса скоро няма да свършат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

анонимен

преди 4 години

Живея на острова от близо две години.Всички свързват мястото с партита,които изобщо не са нещо грандиозно.На всеки жител се падали 25 туриста ,като поне 15 от тях са хора употребяващи наркотици в големи количества.С богатите посетители идват и греховете им.В Сан Антонио дилърите са наредени през 3 метра.Толкова наркомани,проституция ,кражби и измами(както казват тук хората :"тук всичко бръмчи на измама") може би ще превърне острова в място ,където може да се види упадъка. ¡BIENVENIDO!

8

Анонимен

преди 4 години

не се разбра идва ли.

7

Анонимен

преди 4 години

Ми хубаво бе като не ви харесва не ходете.Помпайте във фитнеса,слушайте мазна и люта чалга събирайте се в долнопробни кръчми само мъжка компания от потни и миризливи мъжки кочове,пипайте се по бицепсите и си разправяйте хайдушки истории кой колко се е напил и колко човека е пребил.Манете я Ибиса тя е за наркомани и ***'раси вие сте истински мъже,цепите дърва,миришете на чорапи имате 25 год бмв тройка,анцунг от 94-та..Изобщо изпълнили сте човешката еволюция за милиард години напред.

fallback