Снимки: Reuters
fallback

След речта на Грета Тунберг в ООН, ситуацията около 16-годишното момиче леко се поуспокои. Сега тя е в Канада, участва в протести и се среща със световни лидери, но не дава много интервюта за медиите.

За шведският вестник Dagens Nyheter обаче тя направи изключение. Той е първото издание, което взима интервю от Грета, когато тя протестира сама, само със своята картонен табела пред шведският парламент през 2018 година.

Пред изданието тя споделя, че негативните коментари не засягат нея толкова, колкото семейството й. Най-вече по-малката й сестра.

"Този, който страда най-много от всичко това, е сестра ми. Тя е на 13 години и всеки ден се изправя пред системна омраза, обиди и тормоз“, казва Грета пред  Dagens Nyheter.

"Онези, които пишат злобни съобщения към мен, го правят и към цялото ми семейство, дори и към нея. Разликата между мен и хората у дома е, че аз постоянно пътувам и съм почти недостъпна“, споделя тя.

Семейство й редовно подава сигнали срещу заплахи в полицията. По думите на Тунберг, хората около нея редовно й предлагат помощ, но сестра й няма такава.

"Най-доброто, което можете да направите за мен е, да подкрепите сестра ми. Не защото ми е сестра, а защото е прекрасен и силен човек“, допълва Грета.

16-годишната активистка говори и за това, как е написала речта си за лидерите на ООН. "Исках да обвиня и засрамя хората, които са на власт“, категорична е Тунберг.

Запитана дали получава помощ, за да напише речите си, тя отговаря: "Когато текстът ми е завършен го изпращам на група от учени да го прегледат. Те винаги са различни, зависи от сферата. Често ми връщат отговор до няколко часа с коментари какво трябва да добавя. Ако фактите са подвеждащи или неверни ги коригирам", призна момичето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

13

преди 4 години

Ясно е че е луда, тези които я финансират също са луди, но и онези които лобират за горивата и те не са нормални. Горивата първо че замърсяват, но още по-големия проблем е че са изчерпаем ресурс. Човек може и да си каже, ами мен не ме бърка и е прав, но само временно... Когато се остави същата инфраструктура и система на транспорт и производство на енергия, след време бомбата задължително ще гръмне, ще свършат ресурсите и ще настане апокалипсис. А това с общи усилия не е трудно да се избегне.

42

От 39

преди 4 години

***, аз работя. Вероятно повече от теб. ***. Не е чудно, че предпочиташ да си общуваш с умствено увредени деца. Аз, за разлика от теб, бих го правил само при крайна необходимост, понеже техните нужди са специални, а аз не съм квалифициран да ги покривам. А ти явно си. Или не правиш разлика. Кое от двете, експерте?

41

До 39

преди 4 години

Детето може да е умствено увредено, и пак предпочитам да си говоря с него, вместо с вечно мрънкащите и крайно скептични към всичко българи по форумите. Намерете си работа, смешковци.

fallback