Снимки: Reuters
fallback

Тази година бе белязана с много възходи и падения за Илон Мъск. Той бе обявен за най-вдъхновяващият лидер в технологичната индустрия. Ала едновременно с това отпадна от класацията на Glassdoor за най-добри изпълнителни директори, която се съставя според отзивите на служителите.

Според подчинените на Мъск, той може да бъде брилянтен, но много темпераментен. Девет бивши служители на Tesla решиха да разкажат пред Business Insider какво е да работиш с един от най-големите футуристи в света. Осем от тях пожелават анонимност, тъй като не искат да бъдат застигнати от отмъстителността на Мъск.

Според двама от тях, повечето служители се страхували да кажат на бизнесмена, че не са съгласни с него.

"Заради целият натиск, който оказва върху екипа си, дори и хората с опит не смеят да говорят срещу него“, казват те. Думите им потвърждава бивш мениджър в компанията, който добавя, че колкото и пъти да си е говорил с Мъск по телефона, той така и не запомнил името му.

"Но това беше добре, защото в момента, в който спомене името ти, означава, че напускаш компанията“, добавя той.

Ала от друга страна, някои от бившите служители на бизнесмена твърдят, че в повечето случаи Мъск бил прав.

"Осъзнавах, че в 90% от случаите, в които не бях съгласен с него, той се оказа прав“, казва бивш висш служител.

Никой не отрича, че Мъск е ужасно умен.

"Каквото и да си помислиш, той винаги е десет стъпки пред теб. Трябва да мислиш десет пъти по-дръзко от него, за да си успешен“, казва бивш мениджър. Той допълва, че ако изпълнителният директор хареса идеята ти, не губи време, за да я вкара в действие.

Често Мъск се повлиявал от това, което чете в социалните мрежи.

"Той променяше стратегията на компанията за една нощ. Ако в медиите пише, че Tesla има проблем с продукцията, започваме да работим върху нея. Когато вече никой не пише за това, той мести вниманието си на онзи проблем, за който са започнали да говорят“, казва висшият служител.

Той, заедно с още двама негови колеги твърдят, че Мъск не е давал на висшите си служители достатъчно свобода да взимат решения.

"Има само един човек, който взима решения в Tesla. Това е Илон Мъск“, казват те.

По думите на бивш производствен инженер, геният има много високи стандарти, което често водело до това да пренебрегне работата на някого и да го накара да започне отначало. Това често водело до по-високи разходи, но качеството на Tesla било тест за перфекционизма на Мъск.

"Tesla е инженерен рай, където моливът никога не бива оставян“, казва производственият инженер.

Но Мъск понякога си поставял и нереалистични цели без реалистичен план как да ги постигне.

"Живеем в свят, в който ако не намериш решение на даден проблем и той не бъде премахнат до дни, с теб е свършено. За това е по-добре да си мълчиш“, казва един от бившите мениджъри.

Неговият бивш шеф често коментира сфери, като автономните коли и финансовото представяне на Tesla и поставя цели, които и до днес, компанията му не е изпълнила в обещаните срокове.

Според друг служител на Мъск, да привлечеш вниманието на гения към някой от проектите може да е пагубно.

"Неговото внимание е като Окото на Саурон от „Властелина на пръстените“. Не винаги е добро“, казва той.

Единственият, който застава с името си пред Business Insider е старши инженерът по производството Майкъл Стивънс, който работи в Tesla от 2010 г. до 2012 г.  По думите му, Мъск „мисли извън кутията“.

По време на една от последните им срещи геният попитал служителите си какво виждат в едно кенче сода. След като всички отговорили, дошъл ред и на Мъск, който заявил, че в содата вижда космически кораб, ако увеличиш многократно размера на кенчето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Иван

преди 4 години

Луд за връзване... ама до сега му се получават нещата ще видим до кога 😀🤣

38

сс

преди 4 години

му играя ина тислъ у глъъта ша му дам един мъск аз на него...

37

Анонимен

преди 4 години

А стига сте наричали тоя подставен безмозъчен изкукуригал психар, "гений"! Какво е изобретил ?

fallback