Снимки: Facebook

"Кореняк московчанин пето поколение не ходи по митинги и не се занимава с простотии“, пее рапърът Тимати в песента си "Москва“. Тя излиза в деня преди изборите и възхвалява не само града, но и системата в Русия.

През последните седмици Федерацията е разтрисана от граждански протести и насилие, а песента ядоса толкова много хората, че получи 1,4 милиона нехаресвания и то... само за три дни.

Тимати описва Москва още като "квинтесенция на интелигенти и джамшути” (гастарбайтери от Средна Азия), "градът, в който не се провеждат гей-паради” и който отговаря на "всички световни стандарти”. 

"Кажете благодаря на всички данъкоплатци, които платиха за това.“

Много  потребителите в социалните мрежи са убедени, че правителството е платило на Тимати за рекламата, като по този начин то се опитва да върне вярата във властите, пишат от BBC.

Друг потребител пише: "Двете най-тъпи стратегии на Кремъл – 1. Да пребие протестиращите, за да върнат вярата на гражданите. 2. - Да пусне видеото на Тимати, за да върнат уважението към властите.“

Рапърът не замълча. Макар че след като счупи рекорда по нехаресвания, видеото бе свалено от YouTube, Тимати защити решението си: "Не ме е срам, никой не ми е платил. Днес е модерно да се критикува правителството, но аз си имам мнение и няма да го променям според нуждите на тълпата. Всеки знае, че половината от хората, които ходят на митинги, получават пари.”

Този коментар също бе изтрит по-късно, а музикантът призна, че текстът наистина е бил „малко в повече“.

"Счупих рекорда. Но не се целях в това. Не исках да обидя никого“, каза доста по-смирено Тимати.  Той обясни, че обича града си, който никога не е изглеждал толкова добре през 36-те му години живот и е благодарен на онези, които са направили това възможно.

Тимати със сигурност е почитател на Владимир Путин. Няколко пъти се е снимал с него и е присъствал на събития в подкрепа на управлението му. Той е добре познат и извън родината си - има песни със  Snoop Dogg, Craig David и Timbaland. Идвал е и в България.

Другият виновник за съществуването на песента – Гиф, е известен главно в Русия, но той не се хвърли да защитава текста. "Бях подведен“, заяви той в емоционално видео в Instagram, в което обясни, че не е знаел, че на следващия ден има избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase