Снимка: Getty

В продължение на 75 години, Сенатът във Франция, който се помещава в Люксембургският дворец крие срамна тайна. В мазето, с местонахождение известно само на шепа хора, е скрит бюст на Адолф Хитлер.

Но нищо не може да бъде скрито за вечни времена. Преди дни, разследване на вестник  Le Monde разкри за съществуването на статуята, с размер 2 на 3 метра, която била заобградена от документи, нацистки флаг и други вещи от Окупацията.

Журналистът Оливър Фей само бил чувал, че в подземията на Сената се крие бюст на Хитлер, останал там след Втората световна война, когато дворецът бил централа на Луфтвафе. Дълго време, той се опитвал да получи потвърждение от властите, дали историята е истина. Най-накрая главният архитект на Сената, Деймиън Дешелет признава, че скулптурата същества. "Как знаете за това?", пита той Фей.

Точно как бюстът и флагът са останали скрити, в една толкова важна за Франция сграда, остава мистерия. Но ходът на събитията може да бъде предположен с доста голяма точност.

През август 1944 година германската армия се сражава с французите и опозицията в Париж. Накрая е принудена да се предаде. Служителите на Луфтвафе бързат да напуснат Люксембургският дворец и оставят всичко след себе си да тъне в хаос. Стените са разрушени, мебелите - струпани на купчина. Същото е и в съседната сграда, известна като "Петит Люксембург“. Тогава тя е била резиденцията на командира на германските военновъздушни сили Хюго Шперле, а сега е на президента на Сената Жерар Ларшер.

За освободените французи, това е момент на екстаз. Те взимат всичко - флагове, значки, всъщност, каквото намерят,  изоставено от окупатора. Прибират вещите като трофеи, а черният пазар за нацистки стоки процъфтява. В цялата тази безредица, според историците, някой най-вероятно заделя бюста на Хитлер и флага. Носи ги в мазето, покрива ги и ги оставя там. През годините, знанието за тяхното съществуване се предавало от човек на човек, но групичката "посветени" останала малка.

Един от бившите сенатори признава, че е научил за бюста на Хитлер, но повечето идват и си отиват. За това служителите рядко споделят с тях тайната си.

"Представям си как те отиват в мазето от време на време и го гледат за изпитат малко тръпка", казва Оливър Фей пред BBC.

Това не е единственото, което се крие в Сената. Той не е толкова тайна, но все пак е далеч от очите на посетителите. Бункерът в Петит Люксембург е построен още преди войната в случай на въздушни нападения. Германците го използвали като свой офис. Днес, той е като капсула на времето. В нето може да се види мотор, задвижван от педали, който служел за захранване, в случай, че електричеството спре. На стените висят гумени костюми, използвани в случай на газова атака или замърсяване с радиация. Германците са оставили още две кутии - едната с противогаз, а другата - с газова лампа.

В отговор на Le Monde служителите на Сената признават, че там има много документи от нацистите, както и мебели с печата на Третия райх. Какво трябва да се стори с тях, се е превърнало в чувствителен въпрос за французите.

Президента на Сената Жерар Ларшер поиска разследване на случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase