Снимка: Reuters
fallback

Филмите и книгите са тези неща, които успяват да ни откъснат от ежедневието, да ни накарат да влезем в един друг, по-добър и интересен свят. Независимо какво ще изберете, винаги можете да се потопите във вселена, която не съществува и поне за малко да повярвате в магията на думите и изкуството.

31-ви юли е малко по-различна дата за феновете на вълшебствата. Не само, че бележи края на месеца, но тя отбелязва и рождения ден на Дж. К. Роулинг и Хари Потър. Ако досега сте живели своя мъгълски живот в пещера, обясняваме всичко, което трябва да знаете за тези две имена.
 
Дж. К. Роулинг е писателка, която е родена на днешната дата преди 53 години в Англия. Пише първата си история, когато е едва на шест. Опитва се да влезе в Оксфорд, но оттам я отхвърлят и тя се насочва да учи в Ексетърския университет. Налага ѝ се да пътува доста време във влак, което й помага да измисли историята за Хари Потър.
 
Един ден, возейки се на железницата от Манчестър до Лондон, Роулинг започва да пише на салфетка няколко начални изречения за магията. Оттам тръгва и цялата история на първата книга „Хари Потър и философският камък“.
 
Доволна, че е написала цял роман, Роулинг с надежда изпраща ръкописа си на няколко издателства. За съжаление, получава откази с обяснението, че такава детска история няма да привлече читателите. Огромна грешка!
 
Още новини за кино и музика четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

До номер 4

преди 4 години

Толкова смешен коментар... Вярно, че всеки има право на мнение, но слагайте едно "според мен...", а не генерални оценки. Спомням си като дете с какво вълнение чаках всяка книга. И само за това, че ХП накара толкова деца по света да четат, заслужава уважение

8

Анонимен

преди 4 години

Грандиозна дивотия!

7

до 6, плагиатство е

преди 4 години

Чел съм 3 от книгите за Хари Потър като бях на 13 г.,когато излезе тъкмо на мода.С първата книга авторката изчерпа всичко. В следващите просто повтаряше едно и също, вълшебното училище за магьосници,летящите метли и да ти кажа и първата и книга е плагиатство. Прочети серията от книгата на Джил Мърфи има и филм ,, Най-непохватната вещица"(Тhe worst witch).Първата е от 1974г. Говори се училище за момичета магьосници,главната героиня е Милдред,момиче което е много зле в магиите.

fallback