Снимки: Reuters
fallback

12 юни, малко след 10 сутринта. Френски самолет забелязва гумена лодка, пълна с хора, лутаща се в морето. На нея има 53-ма мигранти. Либийският бряг, от който тя е отплавала, не се вижда. Нито европейския – към който се е насочила.

За щастие, когато самолетът, пълен с доброволци, които търсят хора в беда ги вижда, към тях веднага тръгва спасителният кораб Sea-Watch 3. Преди дни, той акостира на италианския остров Лампедуза и вбеси вицепремиера Матео Салвини, който наложи забрана мигрантите да стъпват на италианска земя. Капитанът на кораба спасител обаче не съжалява за решението си.

Oще по темата

Sea-Watch 3 бързо намира бедстващите 53 мъже и жени. Качва ги на борда си и спокойно може да ги върне обратно в Либия. Но за 31-годишната Карола Ракете, капитан на кораба, това не е опция.

През последните години Либия се превърнала в държава без закони, потънала в пълен хаос. Сред правилата на германската благотворителна организация Sea-Watch  е никога повече мигрантите да не се връщат там.

"Насила да върнем хора в държавата, от която бягат, за да бъдат арестувани и измъчвани, е престъпление, което ние никога няма да извършим“, пишат те в свое изявление.

Две седмици – толкова прекарва Карола, заедно с 53-мата мигранти на борда, в международни води, чакайки чудото да се случи и Италия да вдигне забраната за акостиране на кораби, пълни с мигранти. Лампедуза е единствената й опция. Но, разбира се, Салвини е безкомпромисен.

На 29 юни, германката решава, че здравето на хората на борда е по-важно – условията са станали непоносими, мигрантите дори започват да правят опити за самоубийство, и тръгва Италия, знаейки, че няма да бъде приета добре.

В средата на 2015 година, когато започна първата мигрантска вълна, в Италия пристигнаха близо 154 хил. души. Държавата нямаше как да се справи с тях и помоли Европейския съюз за помощ. От тогава броят на мигрантите рязко намаля, но сега Италия е управлявана от крайно-дясна коалиция и нещата сериозно са се променили.

Два месеца, след като пое поста си на вътрешен министър, Салвини написа в Twitter: “Италия спира да се кланя на другите. Този път ние сме тези, които казват не“. По-това време бе приета и забраната, кораби с мигранти да акостират на пристанища в страната.

Според италианските власти, Либия трябва да прибира мигрантите си, а спасителни кораби служат само като "таксита, които помагат на трафикантите“. Също така, според 52% от италианците, мигрантите са бреме за държавата им.

На 11 юни правителството в Италия приема още един закон – всеки плавателен съд, който навлиза във водите на страната без позволение, ще трябва да плати 50 хил. евро глоба. На следващия ден Ракете получава съобщението за мигранти в беда, а на 29-ти тръгва към Лампедуза.

След нея върви полицейски патрул, а Матео Салвини нарича действията й "акт на война“, а нея нарича „пират и богата, бяла германка“.

"Тя се опита да потопи полицейска лодка. Казваха „ние спасяваме животи“, но рискуваха да убият онези полицаи, които си вършеха работата“, възмущава се той.

Когато акостира в Лампедуза, хората я приемат със смесени реакции – някои я аплодират, други я освиркват и крещят смъртни заплахи. Карола веднага е арестувана, а властите я заплашват с близо 10 години затвор. Още със слизането от кораба германката се извини и отрече нарочно да се е опитала да потопи полицейската лодка. Случилото се било грешка.

Делото започва почти веднага, но съдията е категоричен, че Карола само си е вършела работата. В момента, в който напуска къщата, в която е държана под домашен арест, насъбралите се хора започват да крещят  „Салвини, нашият единствен капитан".

В момента, Карола се намира на тайна локация в Сицилия. Sea-Watch се опитват да  я предпазят от протестиращи, които могат да я наранят. Получила е и не малко смъртни заплахи.

Салвини също не се отказва – той продължава да твърди, че решението на съдията е неправилно, защото навлизането на мигрантския кораб било атака срещу суверенитета на държавата.

Печелившите от цялата ситуация са Sea-Watch, които получиха близо 1,4 милиона евро от две онлайн кампании, започнали през последните седмици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

Анти копейкаджия

преди 4 години

Тази на снимката гаранция е загоряла за един здрав Ебола генгбенг!!!

140

@

преди 4 години

А то има и едно друго видео пак на феминиски две от Дания и тах добрите хора ги снакбарват доста добре на къмпинг пак в Снакбария или някъде там.

139

@

преди 4 години

Има едно видео в Best Gore на една дебела френска журналистка която много яростно е защитавала муслите докато един ден не отишла при тях в Мароко мисля че е била. Та видеото започва с края на нейният живот или в момента в който я изнасилват докато не се гътне. Това е най мощното видео за т.ъ.п.а феминистка как си получава заслуженото от нейната победа. Мисля че последните и думи са "Аз съжалявам" и ако не беше видеото щеше да си остане съжаление в пустинята.

fallback