Снимка: Twitter

"Възходът и падението на карикатуристите. Днес бях уволнен от всички вестници в Нов Брунсуик". Това написа в своя Twitter акаунт карикатуристът Майкъл де Адер, който ден преди това публикува сурова карикатура на Тръмп.

Канадецът, афектиран от съдбата на удавените край Мексико Оскар и Валерия, рисува Доналд Тръмп на голф игрище, а труповете на бащата и детето стоят в краката му. "Имате ли против ако продължа да игра", пише над главата на президента на САЩ, който по никакъв начин не се трогва от трагичния край на семейството.

На практика, Адер не може да бъде уволнен, защото е сключил само договор за свободна практика. Но след излизането на карикатурата, от компанията Brunswick News Inc, която го представлява пред канадските медии, решават да прекратят взаимоотношенията си с него. От издателството обаче са категорични, че карикатурата на Доналд Тръмп не е причината, която ги е подтикнала към такова решение.

Те твърдят, че Адер никога не е предлагал карикатурата на издателството, а техният план бил да върнат друг автор, който е по-популярен сред читателите.

Според Уес Тарел, президент на Асоциацията на карикатуристите в Канада, издателството избягвало да публикува картинки на Тръмп, а Адер, както всеки друг негов колега, често рисувал американския президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase