Снимки: Reuters
fallback

"Името ми е Надежда Савченко. Била съм военен пилот и политически затворник в Руската Федерация. Била съм депутат в украинския парламент. А сега съм обвинена в терористичен акт, кроящ взривяването му.“

Надежда Савченко е една от първите жени в Украйна, която тренира за военен пилот. На края на обучението си, тя получава позицията на навигатор във военновъздушните сили. Ала през 2014 година е заловена от руската войска и прекарва две години в затвора на врага. Савченко става известна с експресивния си език и жестове по време на съдебните процеси, както и дългите гладни стачки.

Надежда получава свободата си през 2016 година по време на размяна на затворници. Приета е в Украйна като герой, а една от партиите в парламента дори й дава позицията на депутат. Хората в страната вярват, че тя може да постигне всичко, дори да стане президент.

"И бяха прави. Аз наистина мога да постигна всичко. Мога да бъда президент на Украйна“, заявява тя пред BBC.

Ала през 2018 година героят се превръща в терорист. Видео, на което Савченко казва: "Те трябва да бъдат премахнати. Всички наведнъж“, е разпространено в медиите. Според властите в Украйна Надежда планира да взриви парламента, за това достъпа й до сградата е прекратен, а тя – отведена за разпит. По думите й обаче, всичко е било нагласено, за да я премахнат от политическата сцена.

"Никога няма да нараня човешко същество или обикновен гражданин на Киев. Това беше шега, която бе извъртяна по начин, който властите да чуят”, категорична е тя. Савченко все още е депутат, но срещу нея се води разследване. Въпреки че отрича да е организирала атентат, тя не е почитател на украинската демокрация.

"Няма да лъжа и да кажа, че представлявам демократическите ценности. Не подкрепям нито диктатурата, нито тиранията, но заставам зад идеята за тригодишен авторитарен период в Украйна или поне докато трае войната“, споделя тя. Връщайки се в парламента след една година, част от колегите й странят от нея.

"Някои се страхуват, други го правят от респект. Знам, че има хора, които се крият от мен“, казва тя. Сега, тя не просто се готви да се защити в съда по обвиненията в тероризъм, но и ще създаде партия, с която да се бори на парламентарните избори в Украйна през юли.

Но статистиките, които показваха, че някога популярната Савченко може да бъде избрана за президент на Украйна, са се преобърнали и Надежда едва ли ще запази дори собственото си място в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 4 години

Само в Окрайна е по-голям цирк от Бг-то.

28

Анонимен

преди 4 години

предателите които се бият за интересите на САЩ , винаги са терористи и винаги ги убиват.

27

Анонимен

преди 4 години

Голям герой! Да стреляш по журналисти от боен хеликоптер! От кога това е героизъм и обвиненията за това се считат за политически? А, откакто САЩ обстрелваха репортери на Ройтерс, защото представяха нещата различно от правилната линия на СиЕнЕн. Като вземем и другите украйнски герои като Тимошенко, Юшченко,"Десен сектор",че и изгонения от Грузия Саакашвили запалил войната в Южна Осетия в деня на откриване на Олимпийските игри в Пекин?!Не съм русофил,нито русофоб,но краварите определено се уливат.

fallback