Снимка: Натали Бейкър

Натали и Андрю Баркър решили да обиколят цяла Европа, заедно с четирите си деца и племенницата си, за 14 месеца. По-средата на своето пътуване се отбили в Корк, Ирландия, където резервирали къща чрез Airbnb.

Но след като разопаковали багажа си, Андрю Бейкър, който работи като експерт по компютърна сигурност, се свързал към безжичния интернет и решил да сканира имота. Оказало се, че в къщата има камера, която не просто снима, но и предава на живо.

"Беше такъв шок. Имахме едно ужасяващо чувство“, казва Натали Баркър пред CNN. Семейството се свързало първо с екипа на платформата, който така и не им дал съвет. Казали им, че няма да си получат парите, ако отменят резервацията сега.

После се обадили на собственика, който затворил телефона в мига, в който чул защо наемателите му го търсят. Звъннал едва няколко часа по-късно и обяснил, че в къщата има само една камера, която се намира в  хола.
Устройството било замаскирано като детектор за дим, а собственикът на имота отказал да потвърди, дали записва звук и наистина предава на живо.

Натали и Андрю събрали багажа си и заедно с децата си се преместили в стая в хотел. На следващия ден отново се обадили на Airbnb, но никой "не се трогнал от историята им“.

"Третираха случая като обикновена отменена резервация“, разказва Натали. Все пак от компанията й обещали, че ще проверят собственика и ако обвиненията са верни, той ще бъде премахнат от платформата. В следващите две седмици никой не потърсил семейството отново. Когато Натали отново се обадила, от Airbnb й казали, че мъжът е "оправдан“ и лицензът му – възстановен.

По думите й, действия за премахването му от сайта били взети едва, когато семейството се оплакало във Facebook.

Сега Натали, съпругът й и петте деца са в Будапеща, където са отседнали отново в  Airbnb.

"Сега сме много по-подозрителни, казва Натали пред CNN. - Съветваме всеки да проверява стаите си за скрити камери. Все пак това е отрасъл на пазара, който трудно се контролира и ако имате проблем с това да ви снимат, трябва да проверявате всичко както трябва.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase