Снимка: Ерик Тюркуин

През 2014 година акционерът Марк Лабарбе получава интересно обаждане от свой приятел, който почиствал тавана на апартамента си в Тулуза. Той открил картина, покрита с прах, потъмняла от влага. Лабербе веднага отишъл на мястото, внимателно с памук почистил част от платното, направил снимка и я пратил на Ерик Тюркуин – експерт, който работел в Париж.

Пет години по-късно, картината се намира в галерия в Лондон. Тя е висока 1,50 метра и е широка 1,80, а детайлите са спиращи дъха. Не отнема много време на Тюркуин да се сети, че това е един от изгубените шедьоври на Караваджо.

Платното изобразява Юдит и Олоферн и е нарисувано през 1607 година. Днес, на пресконференция бе обявено, че Лабербе ще пусне картината на аукцион в Тулуза на 27 юни. Минималната цена, която се очаква за шедьовъра е 150 милиона евро.

"Това е най-красивата картина, която съм намирал.  - казва Тюркуин пред CNN. - Много е агресивна, почти непоносима. Но това не е артист, който интерпретира текста, а му вдъхва живот.“

Текстът за който говори Тюркуин е "Книгата на Юдит“, част от католическата версия на "Стария завет“.  Юдит е вдовица, която е пленена от армията на генерал Олоферн. За да спаси града си, тя съблазнява генерала и след това го обезглавява, както е изобразено на картината на Караваджо.

Според Тюркуин, платното има дълга и сложна история. Нарисувано е от гения, когато пристига в Рим. Тя въплъщава промяната на стила на Караваджо докато е в изгнание в Неапол.

"Той става по-мрачен към края на живота си“, обяснява експерта.

През 1607 година описание на картината фигурира в две писма на Дюка на Херцогството Мантуа. През 1617 тя е част от завещанието на търговеца на изкуство Луис Финсон. После се намира в имението на художника Ейбръхам Винк. През 1619 е изложена в Антверпен и съдбата й става мъглива. Там е до 1689 година и повече нищо не се чува за нея.

Преди откритието в Тулуза, само бледо копие направено от Луис Финсон показва, как е изглеждал шедьовъра.
Съществуването на копие обаче повдига друг въпрос – ами ако намерената картина в Тулуза е също дело на някой от учениците на Караваджо? Доказателствата са няколко – често на копията им липсва енергия, докато в това платно се вижда жизненост. Под повърхността има линии, петна, които свидетелстват за промяна на мнението на художника. Нещо, което липсва при копията, тъй като техните автори рисуват само това, което виждат пред очите си.

Цената на изгубеният шедьовър скача не само защото е на Караваджо, но и защото голяма част от съществуващите му картини са повредени. Много хора са опитвали да ги почистят, защото били "прекалено тъмни“.
И Марс Лабербе и Ерик Тюркуин предпочитат платното да бъде купено от някой музей, за да може да бъде достъпно до всеки.

"Ако си собственик на галерия и имаш Караваджо, значи имаш най-доброто“, категоричен е експертът. Той все още е смаян от появата на картината.

"В света има останали само 65 негови творби. И ние открихме 66-тата на таван. Невероятно е, но е истина!“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase