Снимка: архив "Булфото"
fallback

Известно е, че мръсният въздух вреди на здравето, и в частност на белия дроб и сърцето. Авторите на китайско проучване предупреждават, че интелектуалните способности също могат да пострадат, пише в. "Дейли експрес".

Oще по темата

Изследователи от Пекинския университет са установили, че замърсеният въздух може да причини драстичен спад в интелекта. Неблагоприятният ефект е особено изразен при мъжете, като причината за това остава неясна, пише БТА.

Изследването, обхванало възрастни обитатели на Китай, показва, че способността им да се концентрират, да си припомнят минали знания и да събират нова информация намаляват в резултат на излагането на мръсен въздух.

Честото поглъщане на наночастици, които се срещат в замърсения въздух, може да окаже редица неблагоприятни ефекти върху мозъка. Сред тях е хронично възпаление на мозъчните нервни клетки.

Следващата цел на изследователите ще бъде да определят коя комбинация от вредни газове, частици и биомолекули допринася за най-често съобщаваните случаи за влошено мозъчното здраве. Въпросните частици са около 2000 пъти по-малки от диаметъра на човешки косъм и след поглъщането им се разнасят из тялото чрез кръвообращението. Те могат да попаднат директно в мозъка през обонятелните нерви, които дават информация на мозъка за миризмите. Това ги прави способни да заобиколят кръвно-мозъчната бариера, която обикновено пречи на вредните частици, циркулиращи в тялото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

лекар

преди 5 години

това е пълна глупост,поредната затъпяваща статия бих казал

24

Анонимен

преди 5 години

A чистия въздух е причина за високия интелект на неандерталците. Особено мъжката им част.Не спряха с тъпотиите си тия "учени" ей. Ама и който ги препечатва не е за пренебрегване:)

23

икономист

преди 5 години

До ХхххТова е моя теория, но считам, че такова нещо като мързел не съществува! Успехът или неуспехът на хората се дължи на техните генетично вродени умения и таланти, а също така и на вродената им енергичност(хипер активност). Мързеливи хора няма! Тези, които определяме като такива, просто нямат енергия за каквото и да било... Спат повече, разсеяни са - не успяват да се концентрират върху изпълнението на текущите задачи. Те не издържат психически и физически, да работят дълго за дадена цел.

fallback