fallback

Греяното вино по традиция се пийва през зимата, най- вече около Коледа и Нова година. Известно ли ви е обаче, че освен наслада за небцето и празник за душата напитката носи и редица ползи за здравето - какви са те разкриват международни проучвания и експерти, цитирани от в. "Дейли стар".

Греяното вино често е смятано за типично празнична напитка без особена здравословна стойност. Истината обаче е, че основните му съставки носят редица ползи за здравето. Според някои експерти ключът към дълголетие се крие именно в чашата греяно вино. Специалистите обаче напомнят, че напитката трябва да се консумира съгласно препоръките за употреба на алкохол и да не надвишава 14 алкохолни единици седмично.

Какви ползи за здравето крият съставките на греяното вино?

Червено вино

Червеното вино - ключов компонент на напитката, има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт.

На какво се дължи благоприятният ефект на виното? На съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

На особена слава се радва полифенолът ресвератрол, който според проучвания понижава нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства.

Канела

Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие.

Според някои проучвания ароматната подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на болестта диабет.

Канелата също изобилства от антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене.

Подправката е известна и с противовъзпалителния си ефект, който помага на тялото да се бори с инфекции и да възстановява тъканите си.

Карамфил

Карамфилът - друга ароматна подправка в греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Освен тези ползи на карамфила се приписват и противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 5 години

Да припомня коментара си от вчерашната статия, в която се твърдеше, че нямало полезен алкохол:"Едната годината ти обясняват че е полезно, следващата година че е вредно. Свикнал съм да си пия без да обръщам внимание на "медицината". Догодина пак ще е полезно..."

5

Анонимен

преди 5 години

Вчера писаха,че нямало полезен алкохол,днес вече има хахахаххахах

4

Анонимен

преди 5 години

до 4 Той не я бави...той я унищожава. Ако я бавеше щях рано или късно да си спомня за дадена случка с детайлите, а аз с течение на годините забравям все повече и повече безвъзвратно.Иначе Наздраве, един път се живее! Дали ще живея 10 години повече без алкохол или 10 години по-малко... направо ще прокопсам с 10 години повече!

fallback