Общ преглед

Последните 3 останали северни бели носорога на земята изживяват дните си в природен резерват в Кения.

Сред тях само един единствен е мъжки, но битката му да продължи изчезващия род е обречена.

Судан. Така се казва последният мъжки северен бял носорог. Той е на 45 години, напреднала възраст за един носорог, и за съжаление изживява останалите си дни. От началото на годината той често е болен, като досега имаше 2 сериозни инфекции на един от задните си крака.

Носорозите обикновено живеят между 30 и 40 години, а реално единствено непрестанната грижа на ветеринарите държат Судан още на крака.

Но дори и да се излекува и да поживее още, шансовете му да създаде потомство са на практика нулеви. Около него са последните 2 женски – Пату и Найзин, за които се предполага, че са негови дъщеря и внучка. Заради напредналата възраст на Судан, както и заради родословието на женските, създаването на поколение на практика е обречено на провал.

Така е въпрос на години северният бял носорог, който на практика е изчезнал от природата от 2007 година, да изчезне завинаги като вид. А причината е ясна – бракониерите, които избиваха този вид безжалостно заради парите, които прибират от рога на носорога.

И все пак все още има малка надежда: Учените се надяват да спасят северния бял носорог от изчезване като използват за сурогатни майки южни бели носорози. Ако ли не - умиращият гигант ще бъде последният, а след него идва краят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар