Снимка: архив Reuters
fallback

Миксът от заплащане, бонуси и похвала е отличен вариант шефовете да ни задържат на работното място. Около това мнение се обединиха в "България сутрин" HR мениджърът Стефка Танчева и психологът и психотерапевт Анна Тодорова.

Проучване на американски учен посочва, че най-добрият стимул за работа не са парите, а пицата. Според Анна Тодорова пицата символизира загрижеността на ръководството, но това не прави парите по-малко важни.

"Комбинацията от похвала, пица или сладолед плюс бонуси, е най-добрата. Пицата и похвалата работят изключително добре и струват много по-малко от бонусите. Новото поколение работници има много по-различни очаквания от старото", коментира психологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Стефка Танчева вече все повече се храним здравословно и в един момент пицата няма да ни е привклекателна.

Най-важна обаче остава идеята за социализиране, да сме част от семейството и да сме признати.

"Българските работодатели са в процес да се научат. Чуждите компании на пазара ни карат да се сравняваме и да привличаме кадри. Заплатата е на 3-4-то място като причина за напускане. Парите са много деморализиращи в дългосрочен план и могат дори да понижат производителността", каза още HR мениджърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Залъгалка

преди 6 години

Малка игра на думи:При социализма човек експлоатира човека, а при капитализма е точно обратното!

31

123321

преди 6 години

(продължение) И тоя моя познат е такъв промит мозък, че даже се гордее, че седи на работа до 20:30, а и за вкъщи си носи за почивните дни или пък когато е в отпуск пак си носи, събота често и до офиса ходи, и се радва, че му давали бонус от време на време. Веднъж ми разправя как имало един нагъл колега, който си бил тръгнал в 18:30, а работното им време е до 17:30! Ей такива хора с робска психика са много вредни.

30

123321

преди 6 години

Смех! Какъв е смисълът да дават пици и сладоледи, ако за всяко нещо се крещи, ако те гонят като империалист, ако не можеш да си вземеш отпуск, ако на излезлите в болнични се гледа на кръв, а оставането след работно време е практика? Да им приседнат пиците и сладоледите! Имам познат, уж работи от 8:30 до 17:30, но редовно стои до 20:30, после му били дали бонус 200 лв. за 3 месеца, ама извънредният труд, ако трябва да се плати, 100% е повече, времето е най-ценно, него няма кой да ти го върне.

fallback