Снимка: архив Reuters

Миксът от заплащане, бонуси и похвала е отличен вариант шефовете да ни задържат на работното място. Около това мнение се обединиха в "България сутрин" HR мениджърът Стефка Танчева и психологът и психотерапевт Анна Тодорова.

Проучване на американски учен посочва, че най-добрият стимул за работа не са парите, а пицата. Според Анна Тодорова пицата символизира загрижеността на ръководството, но това не прави парите по-малко важни.

"Комбинацията от похвала, пица или сладолед плюс бонуси, е най-добрата. Пицата и похвалата работят изключително добре и струват много по-малко от бонусите. Новото поколение работници има много по-различни очаквания от старото", коментира психологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Стефка Танчева вече все повече се храним здравословно и в един момент пицата няма да ни е привклекателна.

Най-важна обаче остава идеята за социализиране, да сме част от семейството и да сме признати.

"Българските работодатели са в процес да се научат. Чуждите компании на пазара ни карат да се сравняваме и да привличаме кадри. Заплатата е на 3-4-то място като причина за напускане. Парите са много деморализиращи в дългосрочен план и могат дори да понижат производителността", каза още HR мениджърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase