Снимка: кадър, Нова телевизия
fallback

Осъзнаваш, че Южна Африка наистина се намира на другия край на света, след 15-часов полет от София до Кейп Таун. Затова не е за вярване, когато седнеш на маса там, отрупана с кисело зеле, ракия, лютеница и българско бяло саламурено сирене на почитна позиция.

Това е реалността в африканската ферма на Васил Панчев, който от 20 години прави истинско българско сирене за едва подозиращите за съществуването на България африканци.

През 1994 г. Васил от село Езерче заминава за ЮАР със съпругата си Емилия само с два куфара, които им открадват в хотела. Така желанието на Васко да види каква е разликата между социализъм и капитализъм за момент е застрашено от културния шок, но две десетилетия по-късно той се чувства почти като у дома си, макар че България му липсва, защото както казва той "камъкът си тежи на мястото".

Решението да дойде в Африка идва след предложение на българското посолство в Южна Африка  да работи като готвач. Две години по-късно на Васко и жена му им идва идеята да правят сирене, за да покажат на африканците какво е истински български вкус. Началото е трудно – една ръчно сглобена ваничка и пастьоризатор самоделка, така както бабите му са го правили на село, разказва той пред Нова тв.

Съдбата обаче е на тяхна страна и бизнесът се разраства. Скоро след това те вече притежават своя голяма ферма, където правят не само българско сирене от африкански крави, но и кисело мляко, което по нищо не отстъпва на добре познатия роден вкус. В началото българите там са скептично настроени, но днес вече всеки познава Васко и неговите продукти.

Българското бяло сирене обаче е много "черно" според Васил, защотото изисква много труд. Той е във фермата 365 дни в годината и с носталгия се сеща за дните, когато е имал време да се връща в България.

Въпреки това неговата ферма носи усещането за родния край, не само заради обстановката, но и заради топлото посрещане и гостоприемството, обилно наредената софра с лютеница, ракия и българското сирене с онзи вкус от у дома, та било то и на 15 000 км от България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

.

преди 7 години

Интересен факт е , че африканците по-добре познават вкуса на истинското българско сирене и кисело мляко от всеки един от нас роден след 89-та година. Иначе тия дето посолствата им предлагат работа са все от нашите , знам защото , когато аз търсех работа в посолство като преводач се оказа , че трябва да съм член на адвокатска колегия , да имам собствена фирма призната от не знам си кой и т.н. , докато тия вътре знаеха само български. Е поне не лъже клиентите си.

20

#

преди 7 години

Който иска да създава дом или да търси работа в чужбина, да знае - ако не е успял тук, то шанса да успее там е даже по-малък!Единствено заради деца - да живеят в среда, където не силикон, екстеншън, батки и черни джиБове се смята за "големия успех".Лично мнение - живи и здрави!

19

ODESSA

преди 7 години

Що имотите са по евтини остсава за въобръжението..

fallback