Снимка: Reuters
fallback

Един от най-любимите ни пролетни празници е Великден. Той ни кара да повярваме в доброто, да го потърсим в себе си и близките ни, да не спираме да вярваме в чудесата, красотата. Днес  от  рубриката на Az-jenata.bg  „Знаете ли, че...?“ споделяме някои любопитни факти, свързани с празника.

Първото шоколадово яйце във Великобритания е било произведено през 1873 г. от Дж. С. Фрай.

Най-голямото шоколадово великденско яйце е направено в Италия през 2011 година. То било високо повече от 10 метра и тежало над 7 тона. Това го прави по-високо от жираф и по-тежко от слон.

В Америка традицията за великденското зайче навлиза през 18 век.

Бялата лилия се приема като специално великденско цвете, защото е символ на възкресението.
Седмица преди настъпването на Великден в Германия може да си купите специален празничен хляб, наречен osterbrot. Той съдържа мак, стафиди и филирани бадеми. Германците обичат да го мажат с масло и да го консумират на закуска или по време на чай.

Най-голямото търсене на великденски яйца някога е правено във Флорида, когато 9 753 деца търсили 501 000 яйца. Всяка година Белият дом е домакин на Easter Egg Roll. Тази традиция датира от 1878 година и нейното начало поставя тогавашният американски президент Ръдърфорд Хейс.

Смята се, че обичаят с размяната и боядисването на великденските яйца датира от времето на египтяните, а след това е продължил и при гърците и римляните, за които яйцето е било символ на живота.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 8 години

Не незнаехме

fallback