Снимка: архив Reuters

Сапунените опери не са истинският живот. Или поне така си мислехме. Екип белгийски учени обаче установи, че това не е точно така, пише британският "Индипендънт".

Тяхното изследване е показало, че един от всеки 50 бащи всъщност не е биологичният татко на детето си. Така 2% от мъжете отглежда чужди деца.

Изследователите от университета в Льовен в Белгия посочват, че са решили да направят необичайното изследване, тъй като за този сериозен проблем има малко научни изследвания, въпреки множеството притеснения на мъжете.

Изследователите са предполагали, че 10% от бащите може да са засегнати от тази тенденция. Изследването им обаче показало, че процентът е далеч по-нисък.

"Медиите и популярната научна литература често твърдят, че много бащи са рогоносци и отглеждат деца, които биологично не са техни. Изненадващо  становените стойности сред хората са доста ниски", разказва Маартен Лармусо, един от авторите на изследването.

Той обаче е категоричен в още нещо: Проучването разбило мита, че хетеросексуалните жени имат еволюционната нужда да имат няколко партньори едновременно, но не казвали на партньорите си, за да избягват конфронтация.

"Наблюдаваните ниски нива на изневяра в съвременното човешко население и това в миналото очевидно оспорват идеята, че жените „събират“ добри гени като имат извънбрачни връзки, за да получат генетични ползи за децата си", допълни Лармусо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase