fallback

Общ преглед

Червената църква край Перущица е един от най-забележителните архитектурни шедьоври в Европа от периода V – VI век. Храмът се е казвал "Света Богородица", но в наше време е известен като Червената църква заради типичните римски тухли и розов хоросан, от които е изграден.

Археолози се обединяват около тезата, че Червената църква край Перущица е била изградена при управлението на император Анастасий I, в края на V или началото на VI век .

Предполага се, че в миналото храмът е бил известен с изцелителните мощи на християнски мъченик, загинал за утвърждаване на христовата вяра по тези земи. Мястото, на което е изградена, е много внимателно подбрано - построена е в близост до старо езическо светилище, близо до важния византийски град Филипопол (днешен Пловдив) и до най-важните пътища от Тракия за Бяло море, както и от Константинопол за Западна Европа.

Червената църква е била богато украсена, като подът ѝ е бил покрит с мозайка, а стените до определена височина са били облицовани с мраморни плочи, над които имало стенописи. Специалистите смятат, че откритите два пласта стенописи са изработени между VI и XI век.

Днес са запазени отделни стени и части от купола. През периода 2010-2013 е реализиран проект за укрепване, консервация и достъп до нея. Екип на Impact Press Group засне от високо красивата Червена църква край Перущица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Наблюдател

преди 8 години

По-добре да не я възтановяват на 100%, че ще се изгуби автентичността, както стана с редица крепости. Много добре изглежда - красива църква е била /особено за времето си/!

6

до 6

преди 8 години

Е как - Лили Иванова е имала концерт там - сигурно го има на dvd някъде. Да видят нашите *** археолози как е изглеждала църквата и как траките са жулели вино. Малко бетонец ще излеят, Светлин Русев ще викнат оригинълдъ да реставрира стенописите по чертежи на Ванга.

5

До Георги

преди 8 години

До ГеоргиАбе Георги, как да ги възстановят,като това е храм, разрушен преди стотици години и никой не знае как е изглеждал! По твоята логика трябва да построим с бетон и итонг още едно безумие, което ще съсипе археологическата и историческата стойност на църквата. За тебе това старинна църква от 5-6 век ли ще е?

fallback