Снимка: Reuters
fallback

В днешно време жените с висок образователен ценз имат повече деца, отколкото преди 20 години, сочат резултатите от ново проучване, цитирано от Франс прес.

Днес само 22 на сто от 40-44-годишните жени с университетска диплома нямат деца, докато това се е отнасяло за 30 процента от дипломираните жени на същата възраст през 1994 г., показва проучването на американския изследователски център "Пю".

Това намаляване е впечатляващо сред докторантките - 35 на сто от тях не са имали деца през 1994 г., докато днес това се отнася за едва 20 на сто от тях.

Днес 6 от всеки 10 жени с университетска диплома имат две и повече деца, при 50 на сто от дипломираните жени през 1994 г.  Делът на онези, които имат три и повече деца, се е увеличил с пък с 6 пункта.

Процентното съотношение на жените, които имат едно дете, е намаляло за 20 години - от 28 на сто на 23 на сто.

"Редица фактори играят роля за това", заяви ръководителката на проучването Гретхен Ливингстън.

“Нарасна броят на жените с висок образователен ценз и на омъжените дипломирани жени. Омъжените жени са по-склонни да имат деца в сравнение с неомъжените. Освен това нравите се промениха и днес работещите жени се почитат повече. Това е важно за дипломираните жени, които са склонни да работят", подчерта Ливингстън.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Да живее 9ти май

преди 9 години

Те са виШиски, щото държавата дава по 2000 льйеъ ако майката е записана студенКъ.

14

Защо се ядосвате?

преди 9 години

Това изследване не важи за нас, а за жени в друга част на Европа, където работещият висшист е с доста добра заплата.Мислите ли, че и у нас нямаше да се раждат повече деца, ако бяхме по-стабилни финансово във възрастта, която е най-подходяща за създаване на деца? Защо днес у нас жените отлагат раждането за след 30-тата си година? Смятате ли, че не знаят, че под 30 г. и омъжването, и забременяването, и раждането се осъществява по-лесно? Но под 30 г. повечето са безработни или с мизерни заплати.

13

Анонимен

преди 9 години

Може би,за разлика от преди 20 години,жените в Италия все пак са решили да оставят наследник.Говорим за жените интелектуалки,а не за онези,които са позиционирани в конкретни квартали и махали в покрайнините на всеки град и един наш шоумен нарече "индивиди,които са епидермално вариативни".Много от ерудираните италиански дами раждат извънбрачни деца,защото мъжете в тази държава дори и на 30+ не желаят да се разделят с майките си.

fallback