Снимка: Reuters

В днешно време жените с висок образователен ценз имат повече деца, отколкото преди 20 години, сочат резултатите от ново проучване, цитирано от Франс прес.

Днес само 22 на сто от 40-44-годишните жени с университетска диплома нямат деца, докато това се е отнасяло за 30 процента от дипломираните жени на същата възраст през 1994 г., показва проучването на американския изследователски център "Пю".

Това намаляване е впечатляващо сред докторантките - 35 на сто от тях не са имали деца през 1994 г., докато днес това се отнася за едва 20 на сто от тях.

Днес 6 от всеки 10 жени с университетска диплома имат две и повече деца, при 50 на сто от дипломираните жени през 1994 г.  Делът на онези, които имат три и повече деца, се е увеличил с пък с 6 пункта.

Процентното съотношение на жените, които имат едно дете, е намаляло за 20 години - от 28 на сто на 23 на сто.

"Редица фактори играят роля за това", заяви ръководителката на проучването Гретхен Ливингстън.

“Нарасна броят на жените с висок образователен ценз и на омъжените дипломирани жени. Омъжените жени са по-склонни да имат деца в сравнение с неомъжените. Освен това нравите се промениха и днес работещите жени се почитат повече. Това е важно за дипломираните жени, които са склонни да работят", подчерта Ливингстън.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase