Снимка: Reuters, архив

Добра новина долетя отвъд Окена за всички любители на виното. Всеки е чел за здравословното въздействие на виното в умерени дози, но има и хора, които без една чаша могат, но с една само - не.

Е, те би трябвало да са най-радостни, тъй като американски учени са създали вино, което не причинява махмурлук, пише в. "Дейли експрес".

И тъй като не всичко може да бъде само хубаво, новината е придружена с изричното уточнение, че в разработката е използвана генномодифицирана съставка.

Учени от университета на Илинойс са модифицирали масово използваните в производство на вино и бира дрожди Saccharomyces cerevisiae. Специалистите обясняват, че модифицираните дрожди съществено подобряват питателната стойност на виното, като същевременно допринасят за премахването на неприятното сутрешно усещане след прекаляване с любимата напитка предната вечер.

Дрождите могат да бъдат клонирани, за да се стимулира малолактичната ферментация, която прави виното пивко. В същото време по този начин се предотвратява неправилната ферментация, предизвикваща отделянето на токсични вторични продукти, които могат да причинят махмурлук.

Създаването на специалното вино е станало възможно благодарение на "геномен нож".

"Продуктите, чието производство включва ферментация - вино, бира и хляб, се правят с полиплоидни щамове дрожди. Това означава, че те съдържат многобройни копия на гени в генома. Досега беше трудно да се прилага генно инженерство в полиплоидни щамове, тъй като ако бъде променен ген в едно копие на генома, непроменено копие го коригира. Благодарение на новата система обаче ще можем да увеличим добрите качества на продукта и да отстраним лошите", пишат учените в сп. "Applied and Environmental Microbiology".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase