Снимка: Reuters, архив
fallback

Любителите на изкуството в Швеция могат да станат свидетели на необичайна гледка. Двама просещи румънски роми бяха изложени като произведение на изкуството в музей в Малмьо, третият по големина град в Швеция, съобщава Франс прес.

28-годишният Лука Лакатуш и неговата приятелка Марчела Черези се съгласили вместо да събират своята дневна парса от 5-6 евро по улиците на града, да умножат по три дохода си, като позират в местния музей за модерно изкуство.

"Така е много по-добре, отколкото да си изкарваш хляба на студа. Тук в музея поне сме на топло", похвали се Лука Лакатуш.

Управата на музея плаща по 15 евро на час, за да позират експонатите в живата инсталация.

Ромите дошли да припечелят някоя крона в Швеция, за да могат да възстановят изгорялата си къща в селце в Северна Румъния.

Просията е разрешена в Швеция и в частност в Малмьо, където се "трудят" по този начин около 150 роми. Просещите роми са настанени в двата ъгъла на изложбената зала, облепена с изрезки от вестници с публикации на тема социални проблеми.

Посетителите се задържат съвсем за кратко пред просяците и бързат да напуснат помещението, отбелязва агенцията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

бай Тъпчо

преди 9 години

Бре да му са не види,значи им изгорела къщата та отишли за ремонт да просат...ееее убаво,че жената *** тупна по гърба оти щех са удавя от смях бе ами то кой ги не познава *** може са фане на тоз мурафет ама то за да им изгори къщата то сами са си го напрайли а пък инак *** пари да спестева яз не съм чул още-то днеска кво земат го арчат па утре ша му мислат за после ама кво са им толкоз интиресни тез папуняци та се за тех ша намерат да дращят бе,то само дразнат хората-ей туй е чалъмат...

8

Бен Гън

преди 9 години

Днес музеен, утре мавзолеен. Амин.

7

Анонимен

преди 9 години

Съгласен съм да им пратим и нашите да им позират, да разширим мащабите на произведението. Мечтата на *** - да му плащат да седи на топло и да не прави нищо.

fallback