Общ преглед

На днешния 4 март своя рожден ден празнува един от най-известните и любими български музиканти -  Теодосий Спасов. Той е роден през 1961 година в град Исперих.

Теодосий Спасов започва да свири на кавал в Котелското музикално училище, а по-късно завършва  и Академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалности "Ръководство на народни състави" и инструментален факултет - кавал.

През своята музикална кариера талантливият музикант разработва свой уникален стил на свирене, който го прави популярен по света. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз и класическа музика.

Любопитни факти за  Теодосий Спасов:

Баща му също се е занимавал с музика, макар и да не е бил професионален музикант. Точно той запалва малкия Теодосий по кавала.

Той има издадени над 20 албума със солови изпълнения или с различни музикални формации.

Отличен е за "доктор хонорис кауза" на Академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

През 1995 списание „Нюзуик“ го нарежда сред най-талантливите музиканти от Източна Европа.

Носител е наградата на Международната академия за изкуства в Париж.

През 2011 година Теодосий Спасов получава отличието „Златен век“ на Министерството на културата

Освен концертните си изяви, участва и в записи за филми и театрални спектакли. Негова е музиката в лентите "Граница", "Гори, гори, огънче" и "Пазачът на мъртвите".

Преди години големият Милчо Левиев го нарича "кавалджията на планетата". Самият Теодосий Спасов обаче признава, че не харесва много този прякор.

Женен е за известната театрална актриса Бойка Велкова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар