Снимка: bgonair.bg

Ръководителите на проекта Mars One, който цели създаването на човешка колония на Марс, определи 100 финалисти, между които ще бъдат избрани първите обитатели на Червената планета.

От всички стотици хиляди кандидати са селектирани 50 мъже и 50 жени от всички точки на света.

Още по темата
Изграждането на своеобразните жилища, в които ще живеят хората нa Mарс, трябва да бъдат построени през 2023 г. Две години по-късно там ще пристигнат първите обитатели на Червената планета. Зад проекта стои неправителствена организация, която планира през 2018 г. да изпрати мисия, която да провери възможно ли е авантюристичното начинание.

Сред избраниците е Маги Лиу, която е на 24 години. Скоро тя завършва докторантурата си по астрофизика в Университета в Бирмингам.

"Винаги съм обичала науката и космоса. От малка си мечтая за нещо такова. И сега става реалност. Да създадем колония на Марс ще бъде огромна крачка за човечеството", изтъква Лиу.

Друг кандидат е Клер Уийдън. Тя е на 27 години и мотивира решението си да се включи в Mars One с думите: „Няма по-голямо предизвикателство в живота на човек“.

Пред проекта Mars One обаче стои сериозна бариера – финансирането! Само проучвателната мисия през 2018-а година ще струва 6 млрд. долара. До момента проектът е събрал дарения за едва $760 000. Според сайта на инициативата приносът на България е повече от скромен. Българи са дарили едва 394 долара, което нарежда страната ни чак на 55-о място по този показател.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Микс" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase