Снимка: Reuters
fallback

Змиите са се появили на нашата земя с близо 70 милиона години по-рано, отколкото се продполагаше, съобщава сайтът на списание "Сайънс".

Това доказват четири фосила на древни змии, открити в САЩ, Англия и Португалия. Те са идентифицирани при нов анализ на фрагменти, събрани преди десетилетия и прибрани в музейни складове. Датирани са на 143 милиона до 167 милиона години.

Най-старият известен преди змийски фосил беше на около 100 милиона години.

Тъй като седиментите около фосилите са от различна среда, вероятно змиите са живели в различни хабитати, смятат учените от университета на Алберта.

Фосилите - зъби, парчета от челюсти, черепи, прешлени, са с характерни за змиите признаци, особено тези от главите.

Широкото разпространение на четирите вида, както и разнородната среда, в която са живели насочва, че най-ранните змии вероятно са се появили преди 220 милиона до 240 милиона години, ако не и по рано.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 9 години

@11:Земята е на около 4.5 милиарда години, не на няколко хиляди.Теория е най-високото ниво на "факт", което съществува извън математиката. Както атомната теория, теория на еволюцията, теория на гравитацията... Не бъркай научна теория с използваната в ежедневието дума "теория". Еквивалента в науката е "хипотеза".За датиране, изотопите на Азота и Аргона са предпочитани,заради постоянната скорст на полуразпад и концентрация, както и постоянната скорост на преминаване от един в друг изотоп.

9

бг

преди 9 години

Пълни глупости! Наистина тези хора си боравят безразборно с милионите години! Та как така Земята е на няколко хиляди год., а фосилите на милиони?-тук има страхотно противоречие и подобно на дарвиноватаТЕОРИЯ и това е поредната...

8

Анонимен

преди 9 години

Добре, кой ги пусна тия ненормалници да пишат из коментарите? Или да гласуват? Или да се размножават?

fallback